2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. július 20. 13:33

Meleg, változékony hétvége

Időjárásunkat továbbra is egy magas nyomású képződmény határozza meg, ezért a hétvégén tovább fokozódik a nappali felmelegedés, ugyanakkor némileg labilisabb lesz a felettünk lévő légoszlop, ezért záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, igaz csak szórványosan.

Az elmúlt napok nagy melege ismét el kezdte hizlalni az aszállyal terhelt területeket; mára az északi országrész és a Dunántúl északi része súlyosan, az Alföld szinte egésze pedig jelentősen sújtott az aszállyal.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 730-780 foknap között, az Alföldön 780 foknap fölött, délen, délkeleten 830-860 foknap körül járnak. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, a déli országrészben a fölött járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön látható kép megegyezik az aszályindexet ábrázoló térképen tapasztalt információkkal. A hegységeinket dús növényzet jellemzi, ami el is várható az év ezen szakaszában. Ugyanakkor jól látszik a kalászosok és a repce érése is. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint az eddigiekhez képest némi növekedés, de legalábbis kisebb mértékű csökkenés tapasztalható, köszönhető az utóbbi napok csapadékainak.

A hét végén tovább emelkedik a hőmérséklet, de már lehet számítani zivatarokra is, igaz csak szórványosan. Ezek a pontszerű csapadékok csak helyi szinten hoznak némi frissítést, de az egyre terebélyesedő aszályos területeken nem igazán hoznak javulást. A légmozgás csak az esetlegesen kialakuló zivatarok környezetében erősödik, vagy élénkül meg, egyébként általában mérsékelt marad.

A jövő hét elején már egy érkező hidegfront alakítja időjárásunkat, és a jelen számításaink szerint ez egyelőre véget vet a kánikulának, de számottevő csapadékra továbbra sem számíthatunk.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. július 20.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár