2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. július 10. 16:11

A hét közepén mérséklődik a meleg

Az északkeleti országrész kivételével napok óta tartó kánikula már csak keddig tart, szerdától több hullámban hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk, így a hét közepétől mérséklődik a meleg. Kisebb-nagyobb záporok minden nap többfelé előfordulhatnak, helyenként zivatarok is lesznek, de az egész országra kiterjedő csapadék csak szerdáról csütörtökre éjszaka egy hidegfronthoz kötődően valószínű.

Az elmúlt héten főként az északi, északkeleti országrészben illetve a délnyugati határszélen hullott számottevő mennyiségű csapadék, néhol károkat okozó jég kíséretében. Ez enyhítette némiképp a Dunántúl északi részén kialakult jelentős aszályt, átnedvesedett a talaj felső rétege, de a rendkívül meleg, és napközben gyakran szeles időben ennél jóval többre lenne szüksége a növényeknek. Az Alföld nagy részén, ahol csak kis mennyiség vagy egyáltalán nem esett az utóbbi napokban, tovább száradt a talaj, így nagy területre kiterjedően jelentős illetve súlyos az aszály.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 620-650 foknap között, az Alföldön 700 foknap fölött, délen, délkeleten 750-770 foknap körül járnak. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, a déli országrészben a fölött járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünk még az elmúlt egy hét esői előtt készült, ezen nyomon követhető a talaj kiszáradásával együtt a növényzet száradása, (illetve hogy a kukorica és napraforgó sokfelé megrekedt a fejlődésben), valamint a kalászosok és a repce érése és az aratás kezdete. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb mértékben a Tiszántúl középső és déli részén, valamint a Mezőföld és a Kisalföld térségében csökkent a növényzet zöld tömegének mennyisége. Jelentősebb növekedés valószínűleg majd az esők után készülő felvételeken lesz látható.

Az előttünk álló héten több időjárási front is átvonul fölöttünk, de ezzel együtt is többnyire napos időre lehet számítani. Minden nap előfordulhat több-kevesebb csapadék, de az egész országra kiterjedő tartós eső a jelenlegi számítások szerint nem zavarja az aratást illetve az egyéb mezőgazdasági munkákat. A Dunántúlon és az északi országrészben lehet 5 mm-t meghaladó csapadékra számítani, az Alföldön csak lokálisan valószínű kiadósabb zápor. A meleg enyhülésének ellenére is alacsony marad a levegő páratartalma, napközben az esős helyek kivételével, ahol átmenetileg megnő ez az érték, jellemzően 40% alá esik a relatív nedvesség értéke, többfelé légköri aszályt is előidézhet a száraz, forró levegő.

Továbbra is szeles marad az idő, szerda és péntek kivételével többfelé kell erős széllökésekre számítani. A száraz, szeles, meleg időben fokozottan érdemes figyelni, a tűzmegelőzésre.

A hőmérséklet hétfőn és kedden az ország nagy részén még 30 fok fölött alakul, elsősorban az Alföldön a 35 fokot is meghaladja, majd szerdától fokozatos lehűlés kezdődik, melynek során szombatra 20-25 fok közé hűl le a levegő. Kedden még a leghűvösebb órákban is 20 fok fölött alakul a hőmérséklet, majd pénteken már csak 10-15 fok lesz hajnalban. A hét eleji forróságban a szabadon tartott állatokra is fokozottan oda kell figyelni, gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű ivóvizükről.

Készült: 2017. július 10.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár