2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. június 22. 16:01

Újabb károkozó viharok jöhetnek

Az előttünk álló 6-8 nap során alapvetően forró kánikulára lehet számítani, főleg pénteken, vasárnap, aztán majd szerdától sokfelé záporokkal zivatarokkal. A heves zivatarokat sajnos újabb károkozó események követhetik. Az ország nagyobb részét érintő jelentős csapadékhiány pedig csak foltokban enyhül majd. A zivatarmentes napokon viszont aratásra való idő ígérkezik. A jövő hét második felében lehet nagyobb mennyiségű csapadék és akkor várhatóan a nagy meleg is mérséklődik majd.

A hét eddig eltelt részében is kánikulai melegben volt részünk, sokfelé 30 fokot meghaladó csúcshőmérséklettel, melyet csak szerdán enyhített foltokban záporeső. Sajnos az esővel Bács-Kiskun, Csongrád, Heves és Borsod megyében sokfelé jég és viharos szél is járt, ami nagy károkat okozott a mezőgazdaságban is. Nagyobb mennyiségű, a talajt átáztató eső azonban ezeken a részeken is csak sávokban alakult ki. Miközben az ország nagyobb részén egyre súlyosabb az aszályhelyzet, a talaj sokfelé szinte csontszáraz, Heves megyében pl. kisebb körzetekben áll a víz a földeken.

Az aszály leginkább a kukorica és a napraforgó, ill. a szálastakarmányok számára jelent egyre súlyosabb gondot. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte jóval 20 fok fölött alakul, ez a folytatásban tovább emelkedik.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegekben tovább nőnek a különbségek az ország egyes tájai között. Északon 410 és 460 foknap között van ez az érték, az ország déli felén jellemzően 460 és 520 foknap körül járunk. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, illetve kevéssel a fölött járnak a hőösszegek.

 

Vegetációs index (NDVI) térképünkön nyomon követhető a talaj kiszáradásával együtt a növényzet száradása, (illetve hogy a kukorica és napraforgó sokfelé megrekedt a fejlődésben), valamint a kalászosok és a repce érése. Hamarosan elérhető lesz oldalunkon az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe is, ahol ezek a folyamatok igen szemléletesen kirajzolódnak. Az erdők NDVI értéke is lassan csökken.

 

A héten alapvetően kánikulai melegre van kilátás. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 30 fok fölött, helyenként 35 fok körül alakul. A jövő hét második felében várható majd a meleg mérséklődése. Pénteken, vasárnap és szerdától várható sokfelé záporeső, zivatar. A jelenlegi számítások szerint sajnos sokfelé igen heves, károkozó események is várhatók minden zivatarra esélyes napon. Helyenként felhőszakadás is előfordulhat, de jellemzőbb lesz a nagyméretű (>2 cm) jég és a 100 km/h-t meghaladó széllökések. Pénteken nagyon nagy sebességgel rohanó zivatarcellák is kialakulhatnak, és a legerősebb széllökések is ekkor várhatók. Pénteken a zivataroktól függetlenül is sokfelé viharossá fokozódik a szél. Szélcsendesebb napnak szinte csak a szombat ígérkezik a jövő hét közepéig.

A levegő páratartalma a csapadékos időszakokat leszámítva nagyrészt nagyon alacsonyan alakul. Inkább csak az esőt követően, illetve éjjel lehet 80% fölött. Napközben lecsökken, sőt délutánonként ismét várható légköri szárazság (30% alatti páratartalom és 30 fok fölötti hőmérséklet). A magas napállás és az erős UV-B sugárzás miatt perzselés is előfordulhat.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. június 22.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár