2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 29. 16:00

Meleg, nyári idő

Az elmúlt napok napos, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű időjárása kedvező feltételeket teremtett a gyümölcsök éréséhez, a kukorica, napraforgó, gabona-félék fejlődéséhez. A folytatásban is marad a jó idő. Szerdától egy hullámzó frontrendszer okoz kissé változékony időjárást szórványosan, majd csütörtöktől főként délen záporokkal, zivatarokkal. A hét közepéig folytatódik a melegedés, és utána is csak néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet.

A múlt hét közepén még sokfelé sáros talajok is felszáradtak a hétvégén a napos, szeles, száraz időben. A Dunántúl déli felén hullott a legkevesebb eső a múlt héten, ott a legszárazabb a talaj, a hét közepétől viszont éppen a déli országrészben várható leginkább csapadék. A talaj hőmérséklete erőteljesen melegszik, a hétvégén 19-22 fokos volt a felső 20 cm-en a hőmérséklet, és a héten további melegedés várható.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek 200 és 250 foknap között járnak, az északi országrészben vannak az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be. Az idei értékek a sokéves átlag fölött, kevéssel a 2016-os értékek alatt vannak. Az előrejelzések szerint kisebb mérséklődésekkel, de folytatódik az erőteljes növekedés a hőösszegekben. A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 100 és 130 foknap között tart az effektív hőösszeg, délkeketen vannak ennél magasabb összegek. A kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük. Ezt az értéket az előrejelzések szerint leghamarabb a jövő héten érjük el. Az almamoly esetében 10 fokos bázishőméréklettel számolva, de március 1-től, többnyire 220 és 280 foknapnál járunk az országban, a szakirodalom szerint már itt az ideje a védekezésnek.

Hétfőn és kedden a nap nagy részében leszálló légmozgás határozza meg időjárásunkat, ezért többnyire napos, száraz időre van kilátás. Kedden este észak felől éri el hazánkat egy hullámzó frontrendszer, amely a hét közepén változékonnyá teszi időjárásunkat. Szerdán és csütörtökön több lesz a felhő, de tartós, zárt felhőzetre ekkor sem kell számítani. Záporok, zivatarok többfelé várhatók. Péntektől észak felől csökken a felhőzet, ekkor a déli országrészben lehet elszórtan csapadékra számítani. A szombati száraz, napos idő után vasárnap nyugat felől érkezik egy hidegfront, amely többfelé okoz majd csapadékos időjárást.

A permetezésre készülőknek jó hír, hogy a héten szombat estig legfeljebb zivatarok környezetében erősödik meg átmenetileg a szél, de általában mérsékelt (10-25 km/h) marad a légmozgás, csak elszórtan, elsősorban szerdán lesznek a déli, kora délutáni órákban élénk (25-35 km/h) széllökések. A hét első felében kimondottan száraz lesz a levegő, napközben mindössze 30% körül alakul a relatív nedvesség. Ebben átmeneti változás a Dunántúlon szerdán, a keleti országrészben csütörtökön várható, amikor az említett frontrendszer következtében kissé nedvesebb légtömegek érik el térségünket, de pénteken és szombaton ismét száraz lesz a levegő. A hőmérséklet a hét első felében 28 és 32 fok között alakul, majd csütörtöktől 2-3 fokos lehűlés lesz tapasztalható.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni, már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. május 29.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár