2024. április 25. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 18. 16:31

Ízelítő a nyárból

Átmenetileg megnyugszik az időjárásunk, majd a hétvégén némileg változékonyabbra fordul. A kinti munkálatokat szombat délutántól zavarhatják záporok, zivatarok, majd vasárnapra ismét csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet és az egyre magasabban delelő Nap, igazi nyári hangulatot fog eredményezni az időjárásunkban.

A hét első felének változatos időjárása hozott némi csapadékot, de nagy mennyiség csak kis területeken hullott, így az ország nagy részén tovább folytatódott a talaj száradása. Jelentős vízhiányos talaj egyelőre sehol sincs az országban, de a nedvességtartalom már kevés helyen akadályozza a kinti munkákat, ugyanis a folyamatos napsütés és a meleg napról napra, egyre több vizet juttat vissza a légkörbe. Szerdára teljesen megnyugodott a fölöttünk lévő légkör, igazi nyárias időjárást eredményezve.

Csütörtökön és pénteken folytatódik a zavartalan, csendes nyárias idő, majd szombat délelőtt is ez lesz jellemző, viszont szombat estére egy hidegfront érkezésével változékonyabbra fordul az időjárás. A gyakran megnövekvő felhőzetből sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, és a légmozgás is élénkebb lesz szerte a Kárpát-medencében, ami zivatarok környezetében erős vagy akár viharos is lehet majd. Csapadékra a jelen számításaink alapján a keleti országrészben szombat éjszaka, a Dunántúlon pedig inkább vasárnap hajnalban vagy reggel lehet számítani.

A hőmérséklet szombatig 25°C környékén alakul, a front átvonulása után pár fokos visszaesés várható, de a nappali maximumok továbbra is 20°C fölött maradnak, tehát a változékonyság ellenére megmarad a nyári hangulat. A jövő hét első felében várhatóan ismét nyugodtabb, nyárias időjárás várható.

A kinti munkálatok végzésekor 11 és 15 óra között vegyük figyelembe, hogy erős UV sugárzás várható!

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.