2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 11. 11:58

Májusi eső

Az utóbbi pár nap inkább emlékeztetett március elejére, mint a májusban megszokott időjárásra; bár ebben az időszakban sem példa nélküli, hogy reggelente átmeneti fagy jelentkezik, de közel sem mondható általánosnak. A folytatás kevésbé lesz barátságtalan, de továbbra is a változékonyság fogja jellemezni az időjárást, legalábbis a hétvégén, helyenként igen sok csapadék hullására kell számítani.

A hét eddigi része, bár május van, áprilisi szeszélyességet mutatott az időjárás szempontjából. Az ország területén minden nap hullott csapadék, meglehetősen változatos területi eloszlásban. Egyes részeken semmi, vagy inkább a nyomcsapadékot épphogy túllépő mennyiség mutatkozott, de voltak részek, ahol 5-10mm eső is leesett. Csütörtök hajnalra virradóan az ország északi területein, és a dunántúli hegyekben, valamint a Kisalföldön átmeneti gyenge fagyok voltak, melyek károsíthatják a friss, zsenge hajtásokat.

A talaj mostanra a telítettségi közeli állapotban van szinte mindenhol az országban.

A hét második felében változékony lesz az idő. Pénteken és szombaton az ország egész területén számíthatunk csapadékra, főleg az ország keleti részében várható nagy mennyiségű csapadék zápor vagy zivatar formájában, a Dunántúlon inkább elszórtan lesz csapadék. A zivatarokat gyakran fogja nagy mennyiségű csapadék kísérni, helyenként villámárvizeket okozva, és sajnos a jégeső sem zárható ki, de ez csak lokálisan fog jelentkezni egyes helyeken.

A hőmérséklet mindenhol 20°C környékére melegszik napközben, a déli országrészekben sok helyen eléri a 25°C-ot is, tehát újra az évszaknak megfelelően alakul az időjárás.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni, már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. május 11.