2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 8. 16:09

Ismét fagyveszély

Az elmúlt napok csapadékos időjárására nagy szüksége volt a földeknek, bár helyenként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék villámárvizekhez vezetett, a Bükk déli előterében pedig belvizes területek is megjelentek. A hét első napjaiban hidegfrontok alakítják az időjárást, csökken a csapadékhajlam, csak szórványosan lesznek záporok, viszont átmeneti, de jelentős lehűléssel kell számolni.

A múlt hét második felében főként záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás formájában országszerte csapadéknyom és 50 mm közötti eső hullott meglehetősen nagy területi változékonysággal. Az egy hete még szárazabb talajú déli országrészben is sokfelé esett jelentős mennyiség. Így mostanra mindenütt nedves a talaj az országban, elszórtan a belvíz is megjelent. A meleg eső jót tett a vetésnek. A talaj hőmérséklete is nőtt kissé, a hét elejére 14-18 fok közötti értékekre melegedett a felső 5 cm-es réteg. Az előttünk álló napokban a talaj kissé száradni, a felső része hűlni fog, a hét második felében pedig ismét melegedés várható.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek 100 (északon) és 80  (délnyugaton) foknap körül járnak. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. A következő napokban a hőösszeg növekedésében is némi megtorpanás várható.

A déli országrészben már virágzó akác északon csak valószínűleg a hét végén kezd majd el virágozni.

Az előttünk álló héten eleinte északias áramlással kimondottan hideg légtömegek áramlanak fölénk, majd szerdán délutántól délnyugatira fordul az áramlás, és melegszik az idő. A többnyire változó felhőzet mellett minden nap lesznek hosszabb-rövidebb napos időszakok, a legtöbb felhő pénteken és szombaton valószínű. Csütörtökig csak szórványosan várhatók záporok, pénteken és szombaton viszont országszerte lehet csapadékra számítani többnyire záporok, zivatarok formájában. Lokálisan ismét jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A szél kedden, csütörtökön és pénteken lesz többfelé erős, de a többi napon is megélénkül napközben.

A hőmérséklet a hét első felében az ilyenkor megszokott alatt alakul, kedden és szerdán az ország nagy részén a legmelegebb órákban sem éri el a 15 fokot. Szerdán hajnalban lesz a leghidegebb, ekkor a derült, szélcsendes, illetve a környezetüknél alacsonyabban fekvő területeken 2 méteres magasságban is fagyokra (-1; -2 fok) kell számítani elsősorban az északi országrészben, a talajfelszínen pedig sokfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet. Csütörtöktől melegszik az idő, de hajnalban még ekkor is lehetnek talajmenti fagyok, de 2 méteren már nem. A hét második felében az ilyenkor megszokottnak megfelelően 19 és 24 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten lesz a hidegebb.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni, már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. május 8.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár