2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 4. 14:57

Májusi eső aranyat ér

A következő napokban ebből az aranyból fogunk kapni bőven, és ehhez egyelőre meleg idő is társul majd. A növényeknek kedvező meleg, nedves időjárás viszont kedvez a kártevők és a gombabetegségek szaporodásához is. A jövő hét elején aztán pár napra lehűl az idő, és a jövő hét közepén sajnos ismét hajnali fagyokra kell majd figyelni a jelenlegi számítások szerint.

A szerdán és csütörtökre virradóan kialakult, többfelé heves csapadékot okozó zivatarrendszerek jelentős csapadékot (és az ország középső részén károkat okozó jeget is) hoztak. A keleti országrész északi felén nagy területen, valamint a Dunántúlon is többfelé 10 és 20 mm közötti mennyiség hullott, de keskeny sávokban helyenként 50 mm-t meghaladó csapadékösszeg hullott. A csapadékra szükség is van a földeken, hiszen télen is kevés volt a csapadék és a március is nagyon száraz volt. A héten már kedvezően alakult a hőmérséklet is, bár szerdán nyugaton a borongós, esős idő miatt hűvös maradt a levegő (13-14 Celsius fokos maximum), miközben a keleti határszélen már nyáriasan meleg volt (27, 28 fok is előfordult).

A talaj nedvességtartalma az ország északi felében magas, míg délen továbbra is csapadékhiány van, de ez még nem kritikus. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte zömében 13 és 17 fok között alakul, északnyugaton vannak az alacsonyabb, a Tiszántúlon a magasabb értékek. A talaj hőmérséklete a jövő hét elején pár fokot visszaesik, majd ismét melegszik.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek 50 (északon) és 80 (délkeleten) foknap körül járnak. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva a kelés idejét hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük. Az almamoly esetében 10 fokos bázishőméréklettel számolva, de március 1-től, többnyire 70 és 120 foknapnál járunk az országban (hasonló területi eloszlásban), tehát még odébb van a szakirodalom szerint a védekezés kezdetére ajánlott 230 foknap.

Szombatig marad a záporos, zivataros, meleg idő, aztán vasárnap frontrendszer érkezik sokfelé tartós esővel. A front mögött hideg levegő érkezik térségünkbe, van olyan számítás, mely szerint kedden a napi maximum hőmérséklet a napsütés ellenére helyenként 15 fok alatt alakul. Ez pedig szerda reggelre fagy szempontjából (szélcsendes, derült éjszakával párosulva) nem sok jóval biztat.

Hétfő estig összességében, területi átlagban sokfelé, főleg a déli (itt hiányzik leginkább a csapadék) és a keleti országrészben 10-25 mm csapadékösszegre lehet számítani, de helyenként 30 mm fölötti értékek is előfordulhatnak majd. A zivatarok miatt kisebb körzetekben ennél is több hullhat, de nagyobb szemű jég a jelenlegi számítások szerint nem valószínű. Sok lesz a felhő fölöttünk és tartósan magas lesz a levegő páratartalma, ami kedvez majd a gombabetegségek, de a kártevők szaporodásának is. A szél csak zivatarok környezetében lesz erős, rövid ideig viharos. Aztán vasárnaptól előbb a Dunántúlon, majd hétfőn már másfelé is megerősödik, kedden viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél.

A hosszabb távú, de ezért bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét második felében erőteljes már-már nyárias felmelegedés kezdődik.

A meleg, csapadékos idő minden növénykultúrára kedvező feltételeket teremt, így a következő napokban a növények erőteljes növekedése, fejlődése várható, bár a jövő heti lehűlés ezt visszafogja majd. Az akác virágzása, ha az előrejelzések beválnak, akkor helyenként akár már a hét végén, de zömében majd inkább a jövő hét második felében kezdődhet meg.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. május 4.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár