2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. május 1. 17:00

Ideális nevelő idő várható a héten

Meleg, többször csapadékos idő valószínű az előttünk álló időszakban, mely jó nevelő időnek ígérkezik a növények számára. De ami kedvező a növényeknek, az kedvez a kártevők és a gombabetegségek szaporodásának is.

Az elmúlt hét közepén érkezett, és térségünk fölött lelassult frontrendszer jelentősebb csapadékot (10-20 mm-t) nagyjából a Nagykanizsa-Salgótarján vonaltól északnyugatra okozott. A front az eső mellett hideget is hozott, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökön és pénteken a Dunántúl jelentős részén 10 Celsius fok körül, vagy az alatt alakult. Szombatra keleten is lehűlt a levegő, a felhőzet csökkenésével pedig ismét gyenge fagyok alakultak ki (2 m-es magasságban is): vasárnapra a délnyugati, hétfőre az északkeleti országrészben (1. és 2. ábra).

A talaj nedvességtartalma a múlt heti esőknek köszönhetően az északnyugati, északi országrészben magas, délen jellemzően csapadékhiány van, másfelé még megfelelően nedves a talaj. A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte zömében 10 és 13 fok között alakul, délkeleten vannak kissé magasabb értékek. A következő napokban erőteljesen melegszik majd. Ez a kelő vagy már kikelt kukoricára, napraforgóra (az érkező csapadékkal együtt) kedvező feltételeket teremt.

A 6 fokos bázishőmérséklettel február 15-től számolt effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek az ország délnyugati részén 250 foknap fölött, északkeleten ez alatt járnak (3. és 4. ábra). A meleg március és április eleje miatt ezek az értékek jóval meghaladják a sokéves átlagot, délnyugaton a tavalyi év effektív hőösszegeit is. Az áprilisi hideg napok azonban a növények fejlődését jelentősen visszafogta, de a következő napokban erőteljes növekedés várható. Az akác virágzása, ha az előrejelzések beválnak, és május elején valóban meleg idő lesz, akkor helyenként akár már a hét második felében megkezdődhet.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek 40 (északon) és 60 (délkeleten) foknap körül járnak. Az almamoly esetében ugyancsak 10 fokos bázishőméréklettel számolva március 1-től többnyire 60 és 100 foknapnál járunk az országban (hasonló területi eloszlásban), tehát még odébb van a szakirodalom szerint a védekezés kezdetére ajánlott 230 foknap.

A folytatásban déliesre fordul térségünk fölött az áramlás, mellyel meleg, többnyire nedves, labilis rétegződésű légtömegek érkeznek fölénk. A hőmérséklet csúcsértéke a héten jellemzően 20 fok körül, kissé a fölött alakul majd, és enyhék lesznek az éjszakák is. Szombaton és vasárnap érkezik majd pár fokkal hűvösebb levegő fölénk.

Szinte egész héten csapadékos idő valószínű, a naponta ismétlődő záporokból, zivatarokból összességében a héten  sokfelé 10-20 mm csapadékösszegre lehet számítani területi átlagba), de a záporos csapadék miatt helyenként ettől jóval nagyobb összegek is előfordulhatnak majd. A kevesebb csapadék a jelenlegi számítások szerint a Dunántúlon valószínű.

Sok lesz a felhő fölöttünk és tartósan magas lesz a levegő páratartalma, ami kedvez majd a gombabetegségek, de a kártevők szaporodásának is. A szél csak zivatarok környezetében lesz erős, rövid ideig viharos, majd szombaton és vasárnap már azoktól függetlenül is megerősödik.

A hosszabb távú, de ezért bizonytalanabb előrejelzések szerint 9-e körül lesz egy pár napos lehűlés, majd ez után erőteljes, már nyárias felmelegedés valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. május 1.


1. ábra: Vasárnap gyenge fagyok alakultak ki (2 m-es magasságban is) a délnyugati országrészben


2. ábra: Hétfőn gyenge fagyok alakultak ki (2 m-es magasságban is) az északkeleti országrészben


3. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


4. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár