2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 20. 10:42

Áprilisi tél

Az elmúlt napok időjárásának talán egyetlen pozitívuma, hogy jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte, ugyanakkor az időjárás minden egyéb tekintetben a lehető legkedvezőtlenebbül alakult a mezőgazdaságra, és a hétköznapi életre nézve egyaránt. A hét végére számíthatunk enyhülésre, addig azonban a péntek hajnalra várható fagyok jelentős károkat okozhatnak a zsenge hajtásokban és virágokban.

Az elmúlt napokban egy ciklon határozta meg Magyarország időjárását, aminek köszönhetően az évszakhoz képest meglehetősen mostoha időjárásban volt részünk. Bár az áprilisi havazás nem példa nélküli jelenség, a most lehulló mennyiség messze van az ilyenkor megszokottól. Ugyan ez elmondható a hőmérséklet alakulásáról is; nem példa nélküli a több fokos, hirtelen visszaesés, de egy ilyen meleg március után, a mostani időjárás nagy károkat okozhat a mezőgazdaságban, de úgy általában a hazai flórában és faunában. Ugyanis a beindult, önmagát napokkal, vagy akár hetekkel megelőző vegetációt jelentősen visszavetheti ez a hirtelen változás, és sok kultúra érte el azt a fenológiai fázist, ami nem bír megbirkózni a hét elején történt, és péntek hajnalra várható hajnali fagyokkal.

A folytatásban csütörtök ön még marad a csapadékos, szeles, hideg idő. A csapadék halmazállapota továbbra is vegyes képet mutat, több helyen lehet számítani havasesőre is, és nem csak a magasan fekvő területeken lesz vegyes halmazállapotú csapadék, bár a hegyekben továbbra is nagyobb esély van rá. Péntek reggelre mindenhol kiderül az ég, aminek köszönhetően a Dunántúlon és az ország északi-, északkeleti részein fagyveszélyjel kell számolni! Akinek van bármilyen eszköze hozzá, érdemes lesz használni és védekezni a fagy ellen. A hét végén már nyugodtabb lesz az időjárás, változóan felhős lesz az ég, bár kevés eső vagy zápor szinte mindenhol kialakulhat, de a szilárd halmazállapotú csapadéknak nincs további esélye.

Péntek hajnalban a Dunántúlon és az ország északi-, északkeleti részein -2; +1 fok, napközben +6; +9 fok között alakul a hőmérséklet, majd a hét végén a hűvös, de már nem fagyos hajnalokat +10 °C körüli nappali maximumok követik majd.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni, már annak is van jelentősége.

2017. április 20.