2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 13. 15:00

Hűvös Húsvét

Változékony, az átlagosnál hűvösebb marad az időjárásunk. Bár csak szórványosan várható csapadék, de szinte mindenhol előfordul majd a következő napokban kisebb eső, vagy zápor. A hőmérséklet az ilyenkor megszokotthoz képest alacsonyabb marad.

A talaj nedvességtartalma meglehetősen alacsony, és ezen csak némileg enyhített a napokban lehulló csapadék, és a mostanában várható esőzések sem fogják jelentősen pótolni ezt a hiányt.

A talaj hőmérséklete 12-14 fok között van, ebben jelentős változás nem lesz. Bár a levegő hőmérséklete visszaesett, és nem is várható jelentős változás, a beindult vegetációra ez nem lesz különösebb hatással.

Az egész hosszúhétvégére a változékonyság lesz jellemző; felhős és napos időszakok váltják majd egymást ország szerte. Jelentős csapadék hullására sehol sem lehet számítani, de kevés eső, szórványos zápor szinte mindenhol előfordulhat. A csapadéknak szombaton és vasárnap a déli országrészben van nagyobb esélye, később a Dunántúl északi részén és az és az északi megyékben is számíthatunk kevés esőzésre.

A légmozgás pénteken országszerte megélénkül, megerősödik, majd szombaton átmenetileg megenyhül, és az ünnepek alatt ismét számíthatunk élénk vagy erős légmozgásra.

A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál valamivel kevesebb lesz, de fagyokra a következő napokban nem kell számítani.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.