2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 17. 21:27

Várják a növények a csapadékot, de nem így

Az elmúlt napokban hullott kevés eső nem enyhítette számottevően a csapadékhiányt. A hét első felében egy erőteljes ciklon határozza meg időjárásunkat igen hideg időt okozva országszerte jelentős mennyiségű csapadékkal, erős, többfelé viharos széllel. A hideg eső, havas eső, főként a magasabban fekvő tájakon, de átmenetileg az Alföldön is többfelé hulló hó azonban nem segíti, inkább visszaveti a növények fejlődését.

Április első felének csapadékban szegény időjárása következtében az országban sokfelé, leginkább a homokos talajokon száraz a talaj felső rétege. Hétfőn hajnalra főként ezeken a területeken illetve az északkeleti országrészben a 2 méteres magasságban is gyenge fagyok jelentkeztek, de északon, a fagyzugos helyeken -3 foknál alacsonyabb hőmérsékletek is előfordultak. A talaj hőmérséklete nem változott számottevően az elmúlt héten, továbbra is 10–14 fok között alakul. A következő napokban viszont a talaj felső rétegének hőmérsékletében is visszaesés várható, a hét végére az ország nagy részén már csak 10 fok körül alakul majd az 5 cm-es talajhőmérséklet.

A 6 fokos bázishőmérséklettel számolt effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek az ország délnyugati részén 200 foknap fölött, északkeleten kevéssel ez alatt járnak (1. és 2. ábra). A meleg március és április eleje miatt ezek az értékek jóval meghaladják a sokéves átlagot, délnyugaton a tavalyi év effektív hőösszegeit is. Vagyis a természet „előrébb jár” az ilyenkor megszokottnál, a növények fenológiai fázisai előrehaladottak. Az előrejelzések szerint az effektív hőösszeg növekedési üteme az előttünk álló héten megtorpan, ami a növények fejlődésének megtorpanását is eredményezi.

Összességében az átlagosnál több fokkal hidegebb, csapadékos, szeles időre van kilátás. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra a hét második felében lehet számítani, keddtől csütörtökig többnyire borult lesz az ég. A hétfőn délután még csak szórványosan előforduló záporok után az első csapadékzóna északnyugat felől hétfőn este éri el a Kárpát-medencét. Kedden ismétlődő jelleggel kell esőre, záporokra számítani. A legnagyobb mennyiségű csapadék szerdán valószínű, ekkor az ország nagy részén 10 mm-t meghaladó mennyiség várható, a legtöbb csapadék a keleti országrészben valószínű. Az eső mellett főként a magasabban fekvő területeken, de átmenetileg síkvidéken is havas eső, havazás is várható. Az eső csak csütörtökön áll el, legkésőbb a déli országrészben, a jelenlegi számítások szerint a nap második felében. Pénteken átmenetileg száraz időre lehet számítani, majd a hétvégén ismét többfelé várhatók záporok. Egész héten szeles lesz az idő, permetezésre legfeljebb a hét második felében lesz lehetőség a reggeli és az esti órákban.

A hőmérséklet az ilyenkor megszokott alatt alakul. A hajnali órákban eleinte 0; +5 fok közé hűl le a levegő, majd csütörtöktől egyre többfelé várható fagy 2 méteres magasságban is. A leghidegebbnek a péntek reggel ígérkezik. Napközben a hét közepén mindössze 5–10 fokig melegszik a levegő, a többi napon 10–15 fokra lehet számítani. A legdélebbi területek kivételével Európa szerte hideg lesz a héten, sokfelé kell fagykárokra számítani.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.
 
2017. április 17.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár