2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 10. 14:43

Változékony idő kevés csapadékkal

Folytatódik a változékony, a kora nyárias március végéhez képest hűvös időjárás. A héten több alkalommal, kedden, csütörtökön és előreláthatóan vasárnap is hidegfrontok vonulnak át a Kárpát-medence fölött, melyekből az országban többfelé várható nem nagy mennyiségű csapadék, jelentősebb esővel a vasárnapi front kecsegtet, de ennek mennyisége egyelőre bizonytalan.

Az elmúlt napok esőzései során országosan csapadéknyom és 20 mm közötti csapadék hullott, ami enyhített a szárazságon, de a vetéshez még további esőre lenne szükség. Főként a homokos talajokon és Somogyban száraz a talaj felső rétege.

A talajhőmérséklet 10 és 13 fok között alakul, ami gyenge visszaesés az elmúlt hét elejéhez képest, de még ez az érték is kedvez a növények fejlődésének. Az előttünk álló héten számottevő melegedés nem várható.

Hétfőn sok lesz a napsütés, a gomolyfelhőkből záporeső nem valószínű. Kedden a nap első felében átvonul egy hidegfront, melyből főként keleten várható eső, zápor, délkeleten akár zivatar is lehet. Szerdán a fátyolfelhős ég mellett nem lesz csapadék. A jelenlegi számítások szerint csütörtökön is a nap első felében megy át a hidegfront, melyből többfelé lehet gyenge eső, zápor. A front mögött csökken a felhőzet, és kisüt a nap. Pénteken és szombaton a változó felhőzet mellett nem valószínű számottevő csapadék.

Az északnyugatira forduló szél kedden is és csütörtökön is megerősödik, de a többi napon is többfelé lesz élénk a légmozgás a déli, kora délutáni órákban. A permetezést leginkább szerdára illetve a reggeli vagy kora esti órákra érdemes ütemezni.

A hőmérséklet az átlagos értékek körül, vagy kevéssel az alatt alakul. A hajnali órákban általában 2 és 7 fokig hűl le a levegő, de szerdán hajnalban a derült, szélcsendes területeken főként északon, és a fagyzugos, a környéküknél alacsonyabban fekvő helyeken fagyra is számítani kell. Ekkor 2 méteres magasságban is 0; -3 fokig hűl le a levegő. Talajmenti fagy pénteken is előfordulhat főként az északkeleti országrészben. A legmelegebb órákban 13-18 fokig melegszik a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.
 
2017. április 10.