2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 6. 15:34

Jól jött az eső, de még több kellene

Az előttünk álló napok időjárásának lényegét kiemelve azt mondhatjuk, hogy a hűvös, helyenként még csapadékos idő pénteken is folytatódik, aztán melegedés kezdődik és újabb csapadék majd kedden érkezhet. Pénteken és szombaton hajnalban néhol talajmenti fagy is előfordulhat.

Az elmúlt napokban sokfelé hullott csapadék, mely már rendkívül jól jött, de mennyisége csak kisebb foltokban, szűkebb sávokban volt jelentős (10-20 mm). Az ország nagyobb részén alig hullott pár milliméter, mely nem enyhítette a csapadékhiányt. Ebből adódóan a talaj fölső rétegei nedvességtartalmának szeszélyes a területi eloszlása. A legtöbb helyen a talaj felső rétegei továbbra is szárazak. A nagyobb gyökérzettel rendelkező növények mélyebben még bőven találnak nedvességet, de a friss, vagy éppen kikelt vetések igényelnék a vizet. Legalább 20-30 mm csapadékra lenne szükség országszerte, de erre egyelőre nincs kilátás. A talaj felső 20 cm-es rétegének hőmérséklete országszerte többnyire 10 és 14 fok között alakul.

Pénteken sok lesz a felhő fölöttünk, és csapadék is várható (0- 5 mm), a Dunántúlon a több, északkeleten a kevesebb. Szombaton már nagyrészt napos, gomolyfelhős idő várható néhol jelentéktelen záporral, majd vasárnap és hétfőn estig csapadék már nem várható. A következő frontrendszer kedden érkezik térségünkbe esővel, záporrokkal, zivatarokkal. A várható csapadék mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan. A front után viszonylag hűvös, változékony idő valószínű.
Pénteken és szombaton reggelre a szélvédett, fagyzugos területeken talajmenti fagy is kialakulhat. Pénteken a maximumhőmérséklet még 8 és 13 fok között valószínű, majd szombattól melegszik a levegő, és hétfőre már 20-25 fokos értékek várhatók. A keddre érkező újabb hidegfront után ismét visszaesik a hőmérséklet, de jelentősebb fagyveszély egyelőre nem látszik.
A pénteken helyenként még viharos északnyugati szél szombaton is még sokfelé megerősödik, majd vasárnapra mérséklődik a légmozgás. Hétfőn a közeledő hidegfront előtt a délnyugat szél élénkül meg sokfelé, majd a front nyomán ismét megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél.

A talaj hőmérséklete eleinte kissé csökken, a vasárnaptól ismét emelkedik.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. április 6.