2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 3. 12:23

A héten megérkezik a várva várt csapadék

Az elmúlt két hét napos, száraz, kora nyáriasan meleg időjárása után ezen a héten változékonyabbra fordul az idő, és a sokak által várt eső is megérkezik. A hét első felében zivatarok is kialakulhatnak. Fokozatosan visszaesik a hőmérséklet, ebben a mélypont csütörtökön és pénteken várható, és a hét második felében talajmenti fagyok is lehetnek.

Az átlagosnál 3-6 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű, napos időben gyors fejlődésnek indultak a növények, és az időjárás kedvezett a mezőgazdasági munkák végzésének is. A talaj is felmelegedett, a felső 20 cm-es réteg hőmérséklete országszerte 12-16 fok között alakul.

Ugyanakkor a március, különösen az elmúlt két hétben igen száraz volt, havi szinten a főváros környékének kivételével jellemzően 10-20 mm-rel kevesebb eső hullott az ilyenkor megszokottnál. Ebből adódóan különösen a talaj felső rétegei vannak sokfelé elég jelentősen kiszáradva.

A héten a talajhőmérsékletben néhány fokos visszaesésre, a talajnedvesség értékekben viszont növekedésre van kilátás.

Az előttünk álló napokban már több lesz a felhő fölöttünk, de több napon át tartó zárt felhőzetre nem kell számítani. Hétfőn csak az északi országrészben elszórtan, kedden már többfelé várhatók záporok, zivatarok. A legtöbb csapadék a héten szerdán, keleten csütörtökön ígérkezik, ekkor átlagosan 2-5 mm eső valószínű. A hét végén már ismét száraz időben lehet kint dolgozni. Kedden élénk, zivatarok környezetében erős, illetve viharos szél várható, majd a hét második felében sokfelé lesz erős, csütörtökön az északkeleti országrész kivételével viharos a többnyire északnyugatias szél, ami várhatóan vasárnapra mérséklődik.

A hőmérséklet az április elején megszokott értékekre, illetve a hét közepén az alá esik vissza. Kedden még többnyire 20 fok fölé melegszik a levegő, csütörtökön és pénteken viszont már csak 10-15 fok lesz, de még ez a hőmérséklet sem számít hidegnek a növények fejlődése szempontjából. A gyümölcsfák virágzását fagy nem veszélyezteti a két méteres magasságban, de főként pénteken talajmenti fagyok előfordulhatnak. Szombattól ismét melegedés kezdődik.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. április 3.