2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. február 27. 14:16

Marad a változékony tavaszias idő

Az elmúlt hét frontokban bővelkedő időjárása az átlagosnál több fokkal melegebb, az ország nagy részén kissé szárazabb, de délnyugaton csapadékosabb időt hozott, és a változékony, de jellegében tavaszias időjárás folytatódik az előttünk álló héten is. Számottevő mennyiségű csapadék egy kedden a nap második felében érkező hidegfronthoz kötődően várható, elszórtan lehetnek kisebb esők, záporok csütörtökön és a hétvégén is. Folytatódik az átlagosnál melegebb idő, bár a hét közepén átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, de a hét elején és második felében is délies áramlás lesz a jellemző.

Szerdán kezdődik a tavasz, bár az időjárás már egy hete tavaszias arcát mutatja a Kárpát-medencében. A mögöttünk álló tél elsősorban az igen hideg január miatt, az átlagosnál hidegebb, és szárazabb volt. A kialakult belvíz is a fagyott talaj miatt okozott gondot februárban, és bár a talaj országszerte felengedett már, helyenként a talajhőmérséklet még 5 cm-en sem éri el a +1 fokot, és az Alföld déli és keleti tájain még mindig vannak belvízzel elöntött területek. A hét végére további melegedés várható a talajban.

Hétfőn és kedden a magasban erőteljes délnyugati áramlással enyhe, száraz légtömegek érkeznek fölénk, ezért csak fátyolfelhők zavarják a napsütést. Kedden nyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, ezért estére megvastagszik a felhőzet, de szerdán napközben ez a front el is hagyja a Kárpát-medencét, ezért nyugaton már délelőtt, de délután keleten is kisüt a nap. Csütörtökön újabb frontrendszer vonul át fölöttünk, majd péntektől ismét erős délnyugati áramlás lesz a jellemző, ami enyhe, változó nedvességtartalmú légtömegeket hoz majd fölénk. Eső főként a keddről szerdára virradó éjszaka, illetve keleten szerdán délelőtt várható, ekkor 5-15 mm közötti mennyiségre kell számítani, az ország középső részén valószínű a több csapadék. A hét második felében számottevő eső nem valószínű. A lemosó permetezésnél érdemes figyelembe venni, hogy ezen a héten is többször fog fújni a szél. Kedden erős, az északi országrészben többfelé viharos délnyugati szélre kell számítani, majd szerdán északnyugatira fordul a szél, de továbbra is többfelé erős marad. Csütörtöktől átmenetileg sokfelé mérséklődik a szél, de az északnyugati területeken a hét végéig erős széllökések várhatók. A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál melegebben alakul. Hajnalban általában 3-7 fokig csökken a hőmérséklet, csütörtökön és pénteken lesz ennél hidegebb, akkor többfelé kevéssel fagypont alá hűl a levegő. Napközben kedden 14-19 fok várható, majd szerdán a hidegfront mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet, de péntektől ismét az átlagosnál melegebb időre lehet számítani.  

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. február 27.