2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. február 13. 14:38

Egyelőre folytatódik a száraz idő

A hét első felében anticiklon alakítja időjárásunkat, így marad a csendes, sokfelé napos, de egyre nagyobb területeken párás, ködös idő. Keddtől érdekes módon észak felől érkeznek egyre melegebb légtömegek fölénk a magasban. Ez kedvez a köd kialakulásának, ezért az éjszaka képződő köd főként a keleti országrészben sokfelé tartósan megmarad. Ismét kettős arcát mutatja majd az időjárás a Kárpát-medencében, a derült, napos tájakon tavaszt idéző hőmérsékleti értékekre, míg a borongós, ködös területeken télies időjárásra van kilátás. Péntektől változékonyabb idő ígérkezik, a hétvégén csapadék is lehet.

A múlt hét második fele óta száraz, az átlagosnál 1-2 fokkal hidegebb időjárás a jellemző hazánkban. Összefüggő hótakaró csak a magasabb hegységekben borítja a felszínt. Elsősorban a belvíz okoz gondokat a mezőgazdaságban, melyet ezúttal nem a nagy mennyiségű csapadék, hanem főként a fagyott talaj idéz elő. A talajhőmérséklet 5 cm-es mélységben az ország nagy részén fagypont alatti, és mélyebben is vannak fagyott talajrétegek egészen 20-30 cm-es mélységig.  A talajban szinte mindenhol vízhiány mutatkozik, de a fagyott felszín miatt nem tud leszivárogni a víz. A belvíz helyzet számottevő javulása a talaj felengedésével várható. Sajnos éppen a belvízzel leginkább érintett tiszántúli területeken illetve az északkeleti országrészben várható a következő napokban is borongós, párás, sokfelé tartósan ködös időjárás napközben is csak kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletekkel. Azokon a területeken, ahol napközben feloszlik a köd, és kitisztul az idő, a talaj is mind nagyobb mélységekben olvad ki.

Az előttünk álló hét első felében borult, párás, ködös, és derült, napos területek egyaránt lesznek az országban. Többfelé napközben kitisztul az idő, majd éjszaka ismét visszaáll a köd, de lesznek tartósan ködös területek is. Péntektől fordul változékonyabbra időjárásunk, ekkortól a változó felhőzet mellett záporok is előfordulhatnak, addig legfeljebb a borongós tájakon lehet hószállingózás, majd szitálás, ónos szitálás. Nagy mennyiségű csapadék a héten nem nehezíti a belvíz elleni védekezést. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, a hét végén lehetnek helyenként élénk széllökések. A hőmérséklet az éjszakai órákban a hét első felében -7 és -2 fok között alakul, majd a hétvégén enyhülés várható, és többfelé a leghidegebb órákban sem várható fagy. Napközben nagy lesz a területi változékonyság a hőmérsékletben, a napos területeken 5-9 fokig melegszik a levegő, és a hét vége felé egyre melegebb lesz, míg a borongós tájakon csak 0 fok körül illetve kevéssel a fölött alakul a hőmérséklet.  

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. február 13.