2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. február 6. 14:56

Visszatér a tél

Az elmúlt napok sokfelé tavaszias időjárását okozó erőteljes déli áramlás hétfőn megszűnik, és eleinte északias, majd a hét közepétől délkeleti, keleti irányból hidegebb, változó nedvességtartalmú légtömegek áramlanak fölénk.  Csapadék elsősorban a hét első és utolsó napjaiban várható eleinte eső, majd kedden már többfelé havas eső, hó formájában. Visszatérnek az éjszakai fagyok is, de jelentős, -10 fok alatti lehűlés nem lesz jellemző, a nappali órákban pedig fagypont fölé melegszik a levegő.

A múlt héten az ország nagy részén az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb időjárás mellett a hótakaró erőteljes olvadásnak indult, és néhány centiméternyi hó – a Mátra kivételével – csak az északkeleti országrészben maradt. A Dunántúl déli és nyugati tájain valamint az Alföld középső részén helyenként teljesen kiengedett a talaj, de a legtöbb helyen még vannak fagyott talajrétegek. A Kisalföld és az Alföld délkeleti részének kivételével a lehulló eső meghaladta a 10, helyenként a 20 mm-t is, és az olvadással együtt ez olyan vízterhelést okozott a sokfelé még fagyott talajnak, amit többfelé nem tudott elvezetni, így jelentős területeken alakult ki belvíz az országban.

Az előttünk álló héten a talaj felső rétege éjszakánként megfagy, nappal kienged majd. Számottevő, tartós hótakaró a keddi havazásból a nappali olvadások miatt nem valószínű.

A héten eleinte sok lesz a felhő, majd a hét közepétől borult és napos időszakok és tájak váltakoznak. Számottevő csapadék hétfőn és kedden valószínű, a csapadékzóna délnyugat felől lassan halad északkeleti irányba. Közben lehűlés zajlik a magasban, ezért kedden már egyre többfelé havazásra kell számítani. Szerdán már csak keleten valószínű eleinte hó, a hét további részében legfeljebb hószállingózás, a hét végén egy-egy hózápor lehet. Eleinte az északkeleties szelet kísérik majd élénk, helyenként erős széllökések, majd a hét második felében a keleties szél élénkül meg néhol.

Lehűlés kezdődik, kedden reggelre még csak az északi országrészben és a Dunántúlon csökken fagypont alá a hőmérséklet, de szerdától országszerte visszatérnek az éjszakai fagyok, melyek mértéke a hét vége felé egyre nő. Napközben általában 0 és +5 fok közé melegszik a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. február 6.