2024. április 16. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. január 23. 13:08

Marad a hideg, száraz idő

Egész héten anticiklon alakítja időjárásunkat, ezért folytatódik a csendes, téli idő sokfelé párássággal, tartós zúzmarás köddel, de lesznek napos, derült tájak is. Átmeneti változás időjárásunkban a hét közepén várható, amikor egy térségünket északkeletről súroló hidegfront hatására többfelé megélénkül a szél, és kitisztítja az időt. A meglévő hótakaró jelentős olvadására a héten nem kell számítani, a hét közepén a napos területeken is csak 0 fokig emelkedik a hőmérséklet, a borongós tájakon egész héten marad a fagy. Számottevő csapadék nem valószínű, így a hét végéig marad a jelenlegi hótakaró.

Az elmúlt napok jellemzően napos, de hideg időjárásában a talaj hőmérséklete a számottevő hóréteggel nem borított tájakon tovább csökkent, 5 cm-es mélységben -3, -4 fok, és a fagy mélysége is 25-45 cm-ig húzódott le. A hóval borított területeken a talajban a fagy 10-25 cm mélységig tart a művelési módtól és a nedvességviszonyoktól függően.

 

Az előttünk álló hét is az átlagosnál hidegebbnek ígérkezik. A hét első felében jellemzően a keleti tájakon várható több napsütés, a Dunántúlon lesznek többfelé tartósan ködös területek, majd a hét közepén sokfelé megélénkül a szél, kitisztul az idő, és a változó felhőzet mellett kisüt a nap. Péntektől ismét legyengül a szél, és a hétvégére az ország nagy részén jellemzően borongós, párás, ködös idő valószínű zúzmarával. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb hószállingózás fordulhat elő.

A hőmérséklet jellemzően továbbra is fagypont alatt alakul majd. Reggelente általában -5, -10 fokig hűl le a levegő, a derült hóval borított tájakon lehet ennél több fokkal hidegebb. Napközben is csak -3, -8 fokig melegszik a levegő, csak a napos területeken várható fagypont közeli, illetve kevéssel a fölötti hőmérséklet a hét közepén.

 

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6–12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

 

Készült: 2017. január 23.