2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. január 16. 13:00

Visszatér a kemény hideg

Egy a középpontjával a Földközi tenger fölött örvénylő mediterrán ciklon alakítja eleinte időjárásunkat, hatására élénk északkeleti széllel változó nedvességtartalmú, mérsékelten hideg légtömegek érkeznek fölénk. Csütörtöktől anticiklon alakul ki fölöttünk, gyengül a szél, és a derült, szélcsendes éjszakákon főként a hóval borított területeken -15 fok alá csökken a hőmérséklet, és napközben is marad a fagy. A hét végére egyre többfelé alakul ki tartós zúzmarás köd. További csapadékra, havazásra a héten nem kell számítani, legfeljebb a hét elején lehet a déli, délnyugati tájakon gyenge havazás, de a tartósan hideg időben a meglévő hótakaró olvadása sem várható.

Az őszi vetések kifagyását veszélyeztető kemény fagyok után a múlt hét második felében kissé megenyhült az idő, és a jótékony hótakaró is megérkezett az ország nagy részére. Az Alföldön és a Dunántúl nagy részén 2–10 cm-es, északkeleten 10–30 cm-es hóréteg alakult ki, de a Dunántúl egyes részein továbbra is csak foltokban van hó. A hórétegnek köszönhetően a talaj hőmérséklete az 5 cm-es mélységben -1, 0 fok közé „melegedett”, és hasonló talajhőmérsékletek mérhetők 10 és 20 cm-en is.

Az előttünk álló héten eleinte még sok lesz a felhő, de számottevő csapadékra ekkor sem kell számítani. Kedden és szerdán élénk, helyenként erős lesz az északkeleti szél, ami főként az északkeleti tájakon néhol hófúvásokat okozhat. Szerdától gyengén felhős, napos idő várható, csütörtöktől a szél is legyengül. Pénteken csak foltokban képződik zúzmarás köd, majd szombattól egyre többfelé és tartósan is ködre kell számítani. A ködből hószállingózás, vasárnap akár ónos szitálás is előfordulhat.

Visszatér a kemény hideg. A vastagabb hótakaróval borított tájakon eleinte -12, -15 fokig, majd a hét második felében -17, -22 fokig csökken a hőmérséklet reggelente, de máshol is -4, -8, majd csütörtöktől -10 fok alatti hidegek lesznek a jellemzőek. Napközben is marad a fagyos idő, a hétvégén a tartósan ködös, párás tájakon a déli órákra is csak néhány fokot emelkedik a hőmérséklet. A tartósan hideg, havas időben a haszonállatokra is érdemes fokozottan odafigyelni.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6–12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. január 16.