2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. január 9. 12:07

A hét második felében enyhül a hideg

Eleinte marad a kemény hideg, enyhülésre csütörtöktől lehet számítani. A hideg időjárást okozó, tőlünk kissé keletre, majd délkeletre mozgó hideg légörvény középpontjával is fölénk helyeződik, majd csütörtökre északkelet felé távozik térségünkből. Csütörtökön nyugat felől egy frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, ami enyhébb, és átmenetileg nedvesebb légtömegeket hoz, így csütörtökön még csak a Dunántúlon, majd a hétvégére a keleti országrészben is kevéssel fagypont fölé emelkedik napközben a hőmérséklet. A hét második felében csapadékra is számítani lehet, keleten főként havazás, a Dunántúlon, eső, ónos eső, havas eső, később hó formájában.

Az elmúlt napok igen hideg, többnyire száraz időjárása helyenként az őszi vetések kifagyását okozhatta. Múlt szerdán és csütörtökön ugyan sokfelé hullott hó, de jellemzően nem alakult ki olyan vastag hóréteg, ami a -15, néhol -20 fokosnál is hidegebb éjszakákon megvédte volna a vetést. A talaj továbbra is országszerte fagyott, a fagy mélysége a múlt hét elejéhez képest tovább csökkent, művelési módtól és nedvességviszonyoktól függően 15–40 cm között van. Vastagabb hótakaró a Dunántúl nyugati részén alakult ki a hétvégén.

A kártevőket pusztító hideg idő egyelőre folytatódik, gyenge havazásra a hét első felében hétfőn lehet számítani. Kedden és szerdán nem valószínű csapadék, az átmeneti felhősödés mellett több órás napsütés várható. A szél is mérséklődik, legfeljebb elszórtan lehetnek kedden élénk széllökések. Éjszakára ismét -10, -16 fokig hűl a levegő, és napközben is bőven fagypont alatt alakul a hőmérséklet. A nagy hidegben a haszonállatokra is érdemes fokozottan odafigyelni.

Időjárásunkban változást csütörtökön egy nyugat felől érkező frontrendszer hoz. Ekkor az ország nyugati kétharmadán napközben kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, és a szakadozott felhőzet mellett többfelé várható gyenge csapadék, nyugaton eső, éjjel ónos eső, keleten havazás. A felhős, csapadékos idő folytatódik pénteken is, ekkor a jelenlegi számítások szerint a déli és a keleti országrészben 5 mm-t meghaladó mennyiség várható, nyugaton vegyes halmazállapot, keleten főként havazás formájában. Szombatra átvonul a hidegfront, de a mostanihoz hasonló lehűlést nem okoz, a hétvégén éjszakánként -4, -9 fokos hidegekre, napközben pedig -2, +2 fokra lehet számítani. Szombaton eleinte keleten lehet még havazás, majd napközben elszórtan hózáporok fordulhatnak elő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. január 9.