2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. január 5. 11:40

Nincs láthatáron komolyabb lehűlés

Bár január eleje szokott a statisztikák szerint az év leghidegebb időszaka lenni, 2023 tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött. Komolyabb lehűlés a következő 8-10 nap során sem látszik az előrejelzési számításokban, márpedig a túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában már kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból. A folytatásban gyakran érkeznek majd frontok fölénk, a jövő hét elején jelentős csapadékkal.

Az elmúlt egy hét időjárása az enyhe időről és a melegrekordokról szólt hazánkban. 29-én még országos, de gyenge fagy volt reggelre, majd egyre enyhébb léghullámok érkeztek fölénk, és megszűntek az éjszakai fagyok. A hőmérséklet csúcsértéke délnyugaton több napon is 15 Celsius fok fölé emelkedett (1. ábra), és többször is megdőltek napi melegrekordok. Északkeleten, ahol napokig beragadt a ködös levegő, ettől jóval hűvösebb volt. Számottevő talajfagy eddig a télen nem volt hazánkban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán. A nyugati, délnyugati áramlással több időjárási  front is átvonult térségünk fölött, de ezek csapadékot csak keveset hoztak. Az ország nagyobb részén 2 mm alatt maradt a csapadékösszeg (2. ábra). A 30 napos összeg ennek ellenére az országban még mindig többletet mutat a sokéves átlaghoz képest köszönhetően a december közepi nagy csapadéknak (3. ábra). A 90 napos csapadékösszegben már nagyobb a különbség: az ország középső részén többlet, de főleg északnyugaton és délkeleten jelentős hiány van (4. ábra). A talajok felső rétege az elmúlt napokban az igen enyhe és szeles délnyugaton sokat veszített a nedvességtartalmából (5. ábra), de a fölső egy méteres réteget tekintve jól áll a talaj téli feltöltődése (6. ábra).

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: délnyugaton egyes korán virágzó csonthéjasok nedvkeringése már beindult, fagyokra lenne szükség, hogy ez a folyamat lelassuljon, leálljon. Délnyugaton már megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten ez a növény még nyugalomban van. A talaj nedvességtartalma magas, egyre mélyebben nedvesedik át a talaj. Most sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7. és 8. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország középső sávjában 20-70 mm-rel az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön viszont elmaradás van.
A szokásosnál enyhébb ősz és december hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket.

A folytatásban marad az enyhe idő, a jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé emelkedik majd, északkeleten azonban csak 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek. Keddtől érkezik átmenetileg hidegebb levegő fölénk, így szerdán reggelre már nagy területen várható fagy. Vasárnapig csak elszórtan várható kisebb eső, majd a jövő hét elején jelentős csapadék valószínű. Összességében a jövő hét közepéig sokfelé várható 10-20 mm eső. A talajok tehát tovább nedvesednek ebben az időszakban, délnyugaton pedig pótlódik az elmúlt napokban elpárolgott mennyiség. Immár reggelente is egyre korábban kel föl a Nap, míg délután napról-napra 1-1 perccel később nyugszik.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. január 5.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. január 1-én (Celsius fok)


2. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. január 4-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. január 4-ig (mm)


4. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. január 4-ig (mm)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj fölső 20 cm-es rétegében 2023. január 3-án (%)


6. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj fölső egy méteres rétegében 2023. január 3-án (%)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. január 4-ig (részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2023. január 4-ig (részletes magyarázat a szövegben)