2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. december 22. 12:28

Enyhe idő

Alapvetően kedvezőek az agrometeorológiai körülmények hazánkban: csapadékkal jól állunk, a talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, az őszi vetések szép állapotban vannak. Ami hiányzik, az a hideg, mert ilyen enyhe időben a kártevők és a kórokozók alig ritkulnak. A folytatás sem lehűlést, hanem felmelegedést ígér, az ünnep alatt ugyanis igen enyhe idő várható. A téli napforduló után immár a nappalok lassan hosszabbodásnak indulnak.

Az elmúlt héten péntektől vasárnapig két nagyobb csapadékhullám vonult át hazánk fölött, ezen a héten számottevő eső már nem esett. Újabb 10-25 mm csapadék hullott, a legtöbb a Barcs-Tiszabecs vonalban, a legkevesebb ezúttal is Sopron környékén (1. ábra). A 30 napos csapadékösszeg az országban jelentős többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, csak Sopron térségében van hiány (2. ábra). A 90 napos csapadékösszeg már árnyaltabb, az ország középső részén többlet, északnyugaton és délkeleten hiány van (3. ábra). A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével teljesen telített, az Alföldön helyenként már belvizes területek is megjelentek. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben (4. ábra).
A hőmérsékletben pénteken nagy különbség alakult ki hazánkban: amíg északnyugaton csak 2-3 Celsius fok volt, addig délkeleten 15 fokig melegedett a levegő (5. ábra). A frontrendszerek elvonultával hidegebb levegő érkezett fölénk, a leghidegebb hétfő reggelre alakult ki országos faggyal (6. ábra). Keddtől azonban a magasban ismét enyhülés indult el. Számottevő talajfagy eddig nem volt hazánkban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, A talaj nedvességtartalma rohamosan növekszik, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7. és 8. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén 20-80 mm-rel az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön viszont elmaradás van.
A szokásosnál enyhébb ősz hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket.

A folytatás jelentős enyhülést, felmelegedést ígér. A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban sokfelé 10 fok közelébe emelkedik majd, és csak a néhány kevésbé felhős éjszakán várható gyenge fagy, így a kártevők és a kórokozók alig ritkulnak. Többször is érkezeik csapadék, de többnyire csak kis mennyiségben, inkább csak északnyugaton jöhet össze 10 mm fölötti heti összmennyiség, nagy területen 5 mm sem várható. A talajok tehát csak kis mértékben nedvesednek tovább ebben az időszakban. A fölső talajrétegekben már meglévő fölös víznek így lesz ideje a mélyebb rétegekbe leszivárogni, különösen az Alföldön, az eketalp-betegségben érintett tábláknál van erre nagy szükség.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. december 22.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2022. december 19-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 21-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 21-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50-100 cm közötti rétegében 2022. december 20-án (%)


5. ábra
Maximum hőmérsékletek 2022. december 16-án (Celsius fok)


6. ábra
Minimum hőmérsékletek 2022. december 19-én (Celsius fok)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2022. december 21-ig (részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2022. december 21-ig (részletes magyarázat a szövegben)