2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. december 14. 14:45

Már jelentős nedvességtartalom halmozódott föl a talajokban

Az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is. Ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021. nyara óta ki vannak száradva. Idén a feltöltődés nagyon jól halad, sőt az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek. A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, újabb jelentős csapadékot, kezdetben felmelegedést, szombattól pedig lehűlést ígér.

Az elmúlt egy hét időjárását döntően a hét végén érkezett két mediterrán ciklon alakította, mely szinte az egész országra igen nagy mennyiségű, áztató csapadékot hozott. Többnyire eső esett, de vasárnapra északon már hó is hullott, sőt hétfőn reggelre a keleti országrész nagy területen kifehéredett (1. ábra). Hazánk nagyobb részén 30-60 mm csapadék hullott, a legtöbb az Alföldön, de északnyugaton kevesebb esett (2. ábra). Megdőlt a napi csapadékrekord, ugyanakkor Sopron környékén alig esett 2-3 mm. A 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, északnyugaton van jelentős hiány. (3. ábra). A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben (4. ábra).
A hőmérséklet szombaton nagy területen 10 Celsius fok közelében tetőzött (5. ábra), majd vasárnaptól erős lehűlés érkezett. Kedd reggelre országos fagy alakult ki, a hóval fedett északi tájakon -10 fok alá csökkent a hőmérséklet (6. ábra).

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, A talaj nedvességtartalma rohamosan növekszik, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7. és 8. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön van elmaradás.
A szokásosnál kissé enyhébb ősz hatására az összegzett hőösszeg pedig számottevően meghaladja az optimális értéket.

A folytatás is csapadékos időt ígér, ugyanis újabb mediterrán ciklonok érkezése várható térségünkbe. Az első csapadékhullám csütörtökön este, a második pénteken este indul délnyugat felől. Zömében eső várható, de szombaton egyre inkább hó váltja majd az esőt. Összességében országszerte újabb 10-30 mm csapadék valószínű. Vasárnapra megszűnik a csapadék, és a jövő hét első felében újabb már nem is valószínű. A talajok tovább nedvesednek a következő időszakban, bár a beszivárgás egyre lassul, főleg az eketalp-betegségben érintett táblákon belvizes részek is kialakulnak. Péntekig felmelegedés zajlik fölöttünk a magasban, emelkedik majd a hőmérséklet, megszűnnek a fagyok is. Szombattól aztán újabb lehűlés kezdődik, vasárnaptól pedig a kevesebb felhő miatt visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. december 14.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Hóvastagság 2022. december 12-én reggel 7 órakor (cm, L: hólepel, F: hófolt)


2. ábra
5 napos csapadékösszeg 2022. december 12-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 13-ig (mm)


4. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 13-ig (mm)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50-100 cm közötti rétegében 2022. december 13-án (%)


6. ábra
Maximum hőmérsékletek 2022. december 10-én (Celsius fok)


7. ábra
Minimum hőmérsékletek 2022. december 13-án (Celsius fok)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2022. december 13-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2022. december 13-ig
(részletes magyarázat a szövegben)