2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2021. július 9. 11:44

Több melegrekord is született (2021.07.08)

Július 8-án tetőzött az idei év második hőhulláma, szinte országszerte 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja is megdőlt, hiszen Adonyban 40,2 fokig melegedett fel a levegő, ezzel a 2015-ben Budakalászon mért 39,3 fokos érték lett a múltté. Ahogy az ilyenkor gyakran előfordul, kifejezetten meleg volt az éjszaka is. Budapest Lágymányos állomásunkon mindössze 25,5 fokig hűlt le a levegő, ezzel megdöntve az 1957-ben Badacsony Badacsonytomajban mért 25,3 fokos országos, és a 2012-ben szintén Lágymányoson mért 24,0 fokos fővárosi értéket. Tehát új országos és fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordot is feljegyezhetünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.