2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. november 26. 12:21

Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat.

A múlt hét közepétől kezdetben még enyhe, csütörtökön a Tiszántúlon napos időjárás volt hazánkban. Csütörtökön és pénteken többfelé esett többnyire kisebb eső az országban. Szombatra átvonult fölöttünk egy hidegfront, mely kitisztította a levegőt, országszerte napos időt okozva. A derült, szélcsendes éjszakán vasárnap reggelre alakult ki az idei ősz eddigi legalacsonyabb hőmérséklete (1. ábra). Hétfőn egy újabb front érintette térségünket, de csak néhol okozott kisebb esőt, a magasban enyhébb léghullámokat szállított fölénk. Ennek hatására kedden még csak az ország mintegy háromnegyedén, szerdától azonban egész területén borult, párás, ködös idő alakult ki, mely ködréteg fölé csak a magasabb hegyeink emelkednek. A ködös időben mérséklődött a napi hőingás, 0 fok körül, kissé a fölött mozog a hőmérséklet. Az elmúlt héten összességében 5 mm alatt alakult a csapadék mennyisége, csak a Miskolc-Kecskemét-Kiskunhalas vonalban esett ennél valamivel több (2. ábra). Lassan vége az ősznek, érdemes megnéznünk az elmúlt 90 nap csapadékösszegét (3. ábra). Az ország nagyobb, északi és keleti részén a sokéves átlag fölötti mennyiségeket látunk, helyenként 100 mm-rel is több esett a szokásosnál. Délnyugaton azonban 40-60 mm-es hiányokat is találunk. A talaj országszerte kellően nedves, a felszín főleg északkeleten még mindig sáros, néhol vízzel borított (4. ábra). Az alsóbb talajrétegek azonban az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén még mindig jelentős mennyiségű nedvességet tudnak befogadni (5. ábra).

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, az utóbbi napokban a fagyos reggelek miatt a fejlődésük jelentősen lelassult, meg is állt. Az őszi káposztarepce jellemzően 6-8 leveles állapotban van, a gyenge kelés után októberben megerősödött a növény. Bár az elmúlt napokban csak kevés eső esett, a reggeli fagyok kiengedése után a talajfelszín sokfelé sáros, ragad, ami nehezíti a még hátralévő szántóföldi munkákat.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Kecskemét körüli területre vonatkozó agrogramokon* (6. és 7. ábra). Az őszi káposztarepce vetése még augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a talaj ebben az időszakban jól tárolta a nedvességet. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.  

Az előttünk álló egy hét során téliesre fordul az időjárás. Péntekig még marad a ködös idő, alig mozduló hőmérséklettel. Szombaton észak felől hidegfront érkezik, mely kevés vegyes halmazállapotú csapadékot hoz, tehát akár már síkvidéken is hullhat mutatóban némi hó. Vasárnap csökken a felhőzet és sokfelé kisüt a nap, ez a részben napos idő pedig a jövő hét első felében is megmarad. Akkor csak elszórtan alakulhat ki kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. A heti csapadékösszeg országszerte 5 mm alatt valószínű. A hőmérséklet csökkenése, a hideg légtömeg hatása vasárnaptól főleg az éjszakai lehűlés fokozódásában lesz számottevő. A kevésbé felhős éjszakákon nagy területen -5 Celsius fok alá csökkenhet majd a hőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. november 26.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Minimum hőmérsékletek 2020. november 22-én (Celsius fok)


2. ábra
5 napos csapadékösszeg 2020. november 23-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2020. novemeber 25-én (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 centiméteres rétegében 2020. november 25-én (%)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 centiméter közötti rétegében 2020. november 25-én (%)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2020. november 25-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2020. november 25-ig
(részletes magyarázat a szövegben)