2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. október 15. 11:45

Sokfelé feltöltődött a talaj nedvességgel

Az elmúlt napokban lehullott hatalmas mennyiségű csapadék szinte országszerte feltöltötte nedvességgel a talajt, sőt helyenként annál is több esett, mert egyes folyókon árhullám, a sík vidékeken belvíz is megjelent. A kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja. A folytatásban újabb csapadékhullám érkezik (ma és holnap), majd a jövő hét első felében szárazabb és naposabb idő várható, de ezzel együtt megjelennek az idei első fagyok.

A múlt héten a szerdai és csütörtöki eső után pár napos csapadékszünet következett, majd vasárnaptól, előbb a Dunántúlon, majd hétfőtől már országszerte újabb csapadékhullám érkezett. A térségünk fölött örvénylő ciklon ritkán előforduló mennyiséget produkált, többnyire 30-80 mm hullott a négy nap alatt, de északon 100 mm fölötti összegek is előfordultak (1. ábra). Ez utóbbi már az október havi átlag két-háromszorosának megfelelő mennyiség. A Sajón és a Hernádon III., a Tarnán II. fokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki , az Alföldön többfelé belvíz is megjelent. Többek között ennek a csapadékhullámnak is köszönhetően mind a 30, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakul az egész országban.
A talajok felszíne sáros, sokfelé foltokban áll a víz a táblákon, az még nem tudott a mélyebb rétegekben leszivárogni. A felső fél méteres talajréteg országszerte telített, a mélyebb rétegekben az Alföldön van még nedvességhiány (2. ábra).
Az időszak első részében országszerte enyhe idő volt a jellemző: a maximumok csütörtöktől szombatig 20 fok körül alakultak. Az érkező frontrendszer hatására vasárnaptól kezdett a Dunántúlon lehűlni az idő, hétfőre nagy hőmérsékleti különbség alakult ki az országrészek között. Amíg a Dunántúlon 10 fok közelében alakultak a maximumok, addig keleten 20-21 fok is előfordult (3. ábra). A hideg levegő keddre-szerdára az egész országot elárasztotta, az északi középhegység csúcsain pedig már hó is esett. Fagy két méteres magasságban eddig még nem fordult elő az ország döntő részén.

A szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat. Pedig abból lenne sok és fontos: a kukorica aratása időszerű (4. ábra), illetve az őszi kalászosok vetése, a magágy előkészítése is.
A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok a szeptember végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben. Jelenleg Miskolc térségében jól néznek ki a repce táblák, a növények 6-8 leveles fenológiai fázisban járnak (5. ábra).

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeken a szeptember második felére vonatkozó állapotokat láthatjuk. A legzöldebb növényzet erdeinkben figyelhető meg, bár már színesednek a lombok. A változást mutató térképen igen erőteljes csökkenés látszik, mely ebben az időszakban normális folyamat, hiszen a természetes növényzet és a beérett kapás növények egyaránt sokat veszítenek zöld tömegükből, az őszi vetésből pedig még csak a repce friss kelése jelent meg. Ehhez járult hozzá a szeptemberi száraz időjárás is. Az anomália térképen északon pozitív (az átlagosnál fejlettebb, zöldebb vegetáció), a középső és déli részeken már negatív eltérést láthatunk, főleg a csapadék eloszlásának megfelelően.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony időjárás. Újabb jelentős csapadék érkezik, ennek zöme ma napközben és éjszaka valószínű. Péntektől vasárnapig még többfelé várható kisebb eső, zápor, a jövő hét első napjain viszont már nem kell csapadékra számítani. Összességében jövő szerdáig többnyire 5-25 mm csapadék hullhat, a kevesebb délen, a több nyugaton és északon valószínű. A talaj a hét végétől kezd majd szikkadni, de csak nagyon lassan. Eleinte sok lesz a felhő fölöttünk, bár napsütés már a hétvégén is várható, jobban hétfőre csökken a felhőzet. A kevesebb felhő miatt reggelente foltokban köd képződik, és megjelennek az első fagyok is, főleg hétfő és kedd reggel. Napközben is hűvös lesz, a hőmérséklet maximuma eleinte csak 10 fok körül alakul. A jövő héten várható melegedés, a hét közepén helyenként már a 20 fokot is elérheti a csúcsérték a megerősödő délnyugati szélben. Továbbra is rohamosan rövidülnek a nappalok, a következő egy hét során mintegy 22 perccel.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. október 15.


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2020. október 14-ig, ennyi esőt produkált a legutóbbi légörvény (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső egy méteres rétegében 2020. október 14-én (%)


4. ábra
Maximumhőmérsékletek 2020. október 12-én (Celsius fok)


4. ábra
Beérett kukorica Miskolc térségében 2020. 10. 12-én
fotó: Kovács Attila


5. ábra
Repce tábla Miskolc térségében 2020. 10. 12-én
fotó: Kovács Attila