2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2019. október 21. 10:29

Négy új napi hőmérsékleti rekord (2019.10.20.)

Az elmúlt napokban az ilyenkor megszokotthoz képest melegebb idő volt, még az éjszakai, hajnali órákban is kisebb mértékben hűlt le a levegő. Október 20-án fővárosi és országos napi hőmérsékleti rekordok is születtek.

Legmagasabb napi minimumhőmérséklet a fővárosban: a korábbi rekord 13,1 ºC, melyet 1953-ban, Budapest Gellért-hegy állomáson regisztráltunk. Idén október 20-án Budapest János-hegy völgy állomáson 13,5 Celsius fokig hűlt le a levegő, mellyel új fővárosi legmagasabb napi minimumhőmérséklet rekord született.

Legmagasabb napi maximumhőmérséklet a fővárosban: a korábbi rekord 24,4 ºC, melyet 2014-ben Budapest belterület állomáson mértünk. E rekord Budapest Újpest állomáson dőlt meg, ahol 25,1 Celsius fokig melegedett fel a levegő.

Legmagasabb napi minimumhőmérséklet országosan: a korábbi rekord 15,3 ºC, melyet Badacsony Badacsonytomaj állomáson mértünk, 1953-ban. Balatonlellén 15,9 Celsius fokig hűlt le a levegő, mellyel új legmagasabb napi minimumhőmérséklet országos rekord született.

Legmagasabb napi maximumhőmérséklet országosan: a korábbi rekord 26,8 ºC, melyet 2012-ben, Körösszakál állomáson regisztráltunk. Nála 0,1 fokkal magasabbra emelkedett a hőmérséklet, azaz 26,9 ºC is előfordult Adony állomáson, mellyel új legmagasabb napi maximumhőmérséklet országos rekord született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.