2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. június 17. 14:08

Melegrekordok napja (2019.06.16.)

Június 16-án vasárnap az érkező front előtt még magasra emelkedett a hőmérséklet, így az országos napi maximumhőmérséklet rekord megdőlt, a fővárosi rekord pedig beállításra került. A legmagasabb hőmérsékletet Kiskunhalason mértük, ahol 35,7 fokig melegedett fel a levegő, így a 2002-ben ugyancsak Kiskunhalason mért 34,8 fok már a múlté. A fővárosban Újpesten volt a legmelegebb 34,3 fokkal, amely megegyezik az 1986-ban Krisztinavárosban mért értékkel.
A vasárnapra virradó éjszaka több állomáson is trópusi éjszaka volt, hiszen nem csökkent 20 fok alá a hőmérséklet. Az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord a Fonyód állomáson mért 22,6 fokkal megdőlt, eddig a legmagasabb érték 22,2 fok volt, melyet 2002-ben Pécs Árpádtetőn regisztráltunk. Budapesten is megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, ugyanis Lágymányoson 22,5 foknál nem volt hidegebb, a korábbi rekord 21,6 fok a 2002-es évből, szintén Budapest Lágymányos állomáson volt. Fontos megemlítenünk, hogy a melegrekordok mellett megdőlt a napi csapadékrekord is!

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.


Napi maximumhőmérsékletek az országban.
Az Észak-Dunántúlon jellemzően már 30 fok alatt maradtak az értékek.


Napi maximumhőmérsékletek a főváros térségében.


Napi minimumhőmérsékletek az országban.


Napi minimumhőmérsékletek a főváros térségében.