2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. május 22. 15:06

2019. májusi helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Európában például a Közép-, és Délkelet-Európára vonatkozó termésbecslések a megérkezett csapadék miatt fölfelé módosultak a legutóbbi előrejelzéshez képest. Ezzel együtt száraz területek is előfordulnak a kontinensen. Az USA-ban esős az idő: rekord alacsony az aszállyal érintett területek nagysága, ugyanakkor rekord alacsony azon terület kiterjedése is, ahol már elvetették a kukoricát. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze európai termésbecslésekkel kiegészítve.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) Afrika délnyugati és Ausztrália északkeleti területén. Az USA területén a Nagy tavaktól nyugatra eső részeken is jelentős negatív eltérés látható. A csapadékösszeg átlagtól vett eltérésének globális térképei, melyek áprilisira és május első dekádjára vonatkoznak (2. és 3. ábra) a nedvesség egyenlőtlen és szélsőséges földi eloszlását is szemléltetik.

 


Európa

Változatos agrometeorológiai körülmények alakultak ki Európában az április 1-től május 14-ig terjedő időszak végére (4. ábra): míg csapadéktöbblet volt Olaszország északi, a Balkán félsziget nyugati és Románia délnyugati részein (5. és 6. ábra), addig csapadékhiány jellemző a Germán-Lengyel alföldön, a Balti államokban és a Skandináv félsziget déli részén (mely még március közepén kezdődött). Előbbi területeken sokfelé 150-200 mm-t meghaladó csapadék hullott, míg az utóbbiakon nagy területen 20 mm alatt maradt másfél hónap alatt! Május 14. óta egyébként sokfelé esett arrafelé is, így valamit javult a helyzet.

Az áprilist még jobbára enyhe idő jellemezte (7. ábra), majd májusban fordult a szokásosnál hűvösebbre az idő (8. ábra) . Főleg a kontinens középső területein maradt el több fokkal (akár 4 Celsius fokkal is) a hőmérséklet az átlagostól, mely jelentősen lelassította a növények fejlődését. Május első felében sokfelé fordult elő hajnali fagy (9. ábra), de fagykárok, pl. a repcében csak kisebb körzetekben alakultak ki.

 

A száraz és meleg április, majd a hűvös május sokfelé okozott késéseket a mezőgazdasági munkákban. A kedvezőtlen időjárással komolyabban érintett térségekben nehezen fejlődnek a növények, többfelé fordult elő a szél által hordott homok miatt kár (Lengyelországban), és a gyenge növények a kártevőkkel szemben kevésbé ellenállóak. Lengyelország északi felében, Németország északkeleti és Csehország északnyugati részein a csapadékhiány nagyon súlyosan érinti mind az őszi, mind a tavaszi vetéseket, különösen a homokos területeken. Arrafelé nagyon gyenge állapotok fordulnak elő nagy területeken, különösen a cukorrépában.

Délebbre, a csapadéktöbbletes területeken pedig a sok eső okozott késéseket a vetésben, különösen Olaszország északkeleti és a Balkán nyugati részein.

 

A kukorica vetése Európa legnagyobb részén időben befejeződött (köszönhetően a száraz és meleg áprilisnak), ugyanakkor Lengyelországban és Franciaországban a hűvös, utóbbi helyen a csapadékos idő hátráltatta a vetést. A növény fejlődése a májusi hűvös időben lassú a Pireneusi félszigetet kivéve.

 

A PPI index (Pasture Productivity Index = Legelő produktivitási index) a legelők állapotát mutatja a március 1-től május 10-ig terjedő időszakban a sokéves átlaghoz viszonyítva (10. ábra). Ez az index Európa döntő részén  kedvező állapotokat jelez, míg gyengébb állapotok vannak a Pireneusi félsziget délkeleti részén, valamint Délkelet-Európában. A Németországban és Lengyelországban jellemező aszályos idő ebben az indexben még nem mutatkozik, de ha a csapadékhiány folytatódik, akkor arrafelé jelentősen romlik a helyzet. Délkelet-Európában ugyanakkor a májusi csapadék hatására sokat javult a helyzet.

 

A JRC által készített termésbecslés (11-13. ábrák és az 1-3. táblázatok) szerint EU-s szinten magasabb termés mutatkozik őszi búzából és árpából, míg repcéből a tavalyinál több, de az öt éves átlagnál kevesebb. A Közép-, és Délkelet-Európára vonatkozó becslések a megérkezett csapadék miatt fölfelé módosultak a legutóbbi előrejelzéshez képest. Őszi búzából az átlaghoz képest a legkevesebb Magyarországon és Ausztriában várható. Őszi árpából hazánkban átlag körüli, míg repcéből jóval az alatti mennyiség valószínű. Ukrajnában nagyon jók az őszi búza és a tavaszi árpa kilátások: ha a kedvező körülmények megmaradnak, akkor rekordtermés is születhet. Oroszország európai területén kevéssel átlag fölötti terméseredmények várhatók.

A kapás növényekre szóló előrejelzéseknek jelenleg rendkívül nagy a bizonytalansága (14-15. ábrák és az 4-5. táblázatok), azok főleg hosszabb távú trendeken és a sokéves átlagokon alapulnak. Ezzel együtt már most is látszanak eltérések. Bár még nagyon sok minden történik a terméssel az aratásig, de ha a folytatásban az átlagos közelében alakulna az időjárás, akkor körülbelül a bemutatott eredmények születnének.

 


Egyesült Államok

Az ország döntő részén csapadékos volt az április, olyannyira, hogy az aszállyal érintett területek nagysága rekord alacsonyra (2%) csökkent. A sok eső a hóolvadással együtt nagy területen árvizeket okozott, különösen Dakota keleti részén és a Mississippi völgyében. A sáros talaj sokfelé akadályozta a vetést többek között a Kukorica Övben is, míg a szárazabb Kaliforniában ugyanakkor jól haladtak a tavaszi munkálatokkal. A csapadékos idő májusban is folytatódott, károkat okozó viharok is előfordultak a tornádó övben. Jelenleg is árvízi figyelmeztetés van érvényben Kansas és Oklahoma államokban a heves esőzés miatt. A kukorica vetése rendkívül lassan halad, május 19-ig a vetésnek csupán 49%-a történt meg az országban, mely újkori rekord (a korábbi rekord 1993-ban 50% volt)! A szója vetésének ugyaneddig az időpontig mindössze 19%-a történt meg, ami 1996. óta a leglassabb ütem.

 

Kanada

A tavaszi gabonafélék és az olajos magvak jól fejlődnek a jellemzően kedvező időjárásnak köszönhetően.

 

Mexikó

A Kukorica Öv déli részén folytatódott a kedvezőtlenül száraz időjárás.


Dél-Amerika

Argentínában a szárazabb időjárás kedvező a betakarításhoz, ugyanakkor Brazíliában záporok öntözik a még éretlen kukoricát és gyapotot.


Ausztrália

Áprilisban a Búza Övben száraz időjárás uralkodott, mely az elvetett magok csírázását jelentősen hátráltatta. Májusban északkeleten folytatódott az aszályos idő, másfelé azonban jórészt kedvezőre fordultak a körülmények.


India

Az ország északi részén az őszi vetések aratása zajlott áprilisban. A hónap végén az ország keleti részén a Fani névre keresztelt trópusi ciklon okozott hatalmas károkat. Belső-Indiában a monszun előtti hőség uralkodik, így a nyári növények vetését csak északon kezdték meg, másfelé megvárják a csapadékos idő kezdetét.

 

Kína

A csapadékos és meleg idő kedvező körülményeket teremtett a kultúrnövények számára, jól fejlődik délkeleten a rizs, a Jangce völgyében a repce, keleten az őszi búza, de északkeleten is ideális a kukorica és a szója fejlődése.

 


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.


A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

 

2019. május 22.


1. ábra
VHI Index 2019. május első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
Az április havi csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


3. ábra
A májusi első dekád csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2019. április 1. és május 14. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(vörös csíkozás: csapadékhiány, sötétkék csíkozás: csapadéktöbblet, világoskék csíkozás: átlagosnál hűvösebb időjárás)


5. ábra
2019. április 1. és május 14. között összegzett csapadék (mm)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2019. április 1. és május 14. között lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2019. április havi középhőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
2019. május 1. és 14. között a középhőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
A 2019. május 1. és 14. között előfordult legalacsonyabb hőmérsékletek (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
PPI index (Pasture Productivity Index = Legelő produktivitási index) a 2019. március 1 és május 10. közötti időszakra
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(sötétzöld területek: közel a rekord magas értékhez, sárga: átlag közeli érték, vörös: közel a történelmi minimumhoz, szürke: nincs jelentős legelő az országban, fehér: nem EU-s ország)


11. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


1. táblázat
Búza termésbecslés (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


12. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


2. táblázat
Őszi árpa termésbecslés (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


13. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


3. táblázat
Repce termésbecslés (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


14. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


4. táblázat
Kukorica termésbecslés (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


15. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


5. táblázat
Napraforgó termésbecslés (az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)