2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2022. június 29. 08:30

Besodródásveszély a Balaton déli partján

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma felhívja a Balatonnál fürdőzők figyelmét a mai nap (június 29.) felerősödő, száraz, forró, délkeleti szél veszélyeire.

A Balatonnál strandidőben a meleg, délies szelek a déli parton fürdőzők számára jelenthetnek veszélyt, ugyanis ott az áramlás a tó belseje felé tartó sodrást okoz. Nem feltétlenül a partnál érezhető a szél hatása, hanem attól távolodva, befelé a vízen, továbbá a déli parton hullámzást nem okoz. Ennek következtében sokszor észre sem lehet venni, hogy a gumicsónak vagy a vízibicikli már messze sodródott a parttól.

Ha ilyen besodródás fordul elő, soha ne hagyjuk el a csónakot! A vízirendészet munkatársai ilyenkor fokozottan figyelik a tavat és segítik az esetleges bajbajutottakat. Elsodródó labda, matrac után úszni szintén nem szabad, ugyanis még ha sikerül is utolérni, a sodrással szemben már nem biztos, hogy vissza tudunk úszni a biztonságos vízterületre.

Várhatóan késő délelőttől a partra merőleges irányba fordul majd a szél, megélénkül, majd meg is erősödik (40-50 km/h). Ezért fontos ma is a viharjelzés állapotának figyelemmel követése és a viharjelzési szabályok betartása.

Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában figyelemmel kíséri a tavak aktuális és várható időjárását, szükség esetén pedig viharjelzést ad ki. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harminchat stabil fényjelző viharjelző, a kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző biztosítja, továbbá a tó közepén négy viharjelző lámpa figyelmeztet a veszélyes időjárási jelenségre. A viharjelzés aktuális állapotáról és a pillanatnyi mérési adatokról a www.met.hu/idojaras/tavaink oldalon tájékozódhatnak, ahol folyamatosan frissülő tavi prognózisaink is megtalálhatók. Az állampolgárok teljes körű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazása, amely arra is alkalmas, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról azonnal (real time) tájékoztassa a felhasználót.