2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. december 7. 12:00

-43,8 fok Lappföldön

December 6-án a svéd-finn határ mellett, de még Svédországban a Naimakka mérőállomáson reggelre -40,9 fokig süllyedt a hőmérséklet. Délutánig tovább csökkent a hőmérséklet, így -43,8 foknál állt meg a hőmérő higanyszála. A -43.8 fok az idén télen Európában mért eddigi legalacsonyabb hőmérséklet, és 1986 óta a legalacsonyabb decemberi hőmérséklet Svédországban.

Hazánkban is tapasztalható, hogy egy nyugodt, derült éjszakán napfelkelte körül, sőt kicsivel utána van a leghidegebb, amikor a nap fénye már elér bennünket, de a talajközeli légrétegeket még nem kezdi el felmelegíteni. Ezen a magas szélességi körön ezekben a napokban nagyjából egy órát tart a nappal, napfelkelte mindössze dél körül van.
 
A hőmérséklet nagyjából egyenletesen csökkent egészen kora délutánig, és utána késő estig gyakorlatilag stagnált. Ekkor nagyon gyenge nyugatias szél fújt a térségben, és vastag hóréteg borítja a tájat. Amint elkezdett mozogni a levegő, és kissé feltámadt az éjszaka második felében már keleties szél, jelentősen és gyorsan emelkedni kezdett a hőmérséklet, így "csak" -20 fok körül alakult.