2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. március 28. 20:21

Nitrogénszennyezés: nevetőgáznak hívják, a környezet és az éghajlat mégsem boldog tőle

A másfélfok.hu csapatának legújabb cikke részletesen foglakozik a nitrogén különböző formáival, amelyek nagy hatással vannak mindennapi életünkre, jövőnkre. A nitrogén élelmiszereink alapvető alkotóeleme. A ma élő összes ember fele a műtrágyázás miatti pluszban megtermelt élelmiszernek köszönheti az életét. A nitrogén jelentős feldúsulása a talajban, a vízben és a légkörben azonban komoly veszélyt jelent a környezetre, miközben a klímaváltozást is fokozza. Különösen a dinitrogén-oxid, amit nevető- vagy kéjgázként is ismerhetünk, és aminek kibocsátásai folyamatosan emelkednek. Az egyre nagyobb létszámú, és egyre több húst fogyasztó emberiség előrejelzi azt, hogy a problémát kezelnünk kell, mielőtt elszabadul. Így is ördögi körben vagyunk: miközben a nitrogénszennyezés fokozza a globális felmelegedést, könnyen lehet, hogy pont emiatt fogunk még több műtrágyát használni a jövőben.

Megoldást a rendszerszintű változtatások (hatékonyabb mezőgazdasági módszerek; a szennyező nitrogén újrahasznosítása) és az egyéni szemléletváltás (étrend változtatás; élelmiszer-pazarlás minimalizálása; energiahatékonyság) hozhat.

Aki további információkat szeretne a nitrogénnel kapcsolatban, annak jó kiindulás lehet a magyar nyelvű, bevezető szintű, ingyenes online kurzus, a Nitrogén MOOC.

A nitrogénszennyezéssel foglalkozó cikk szerzője Móring Andrea meteorológus, levegőkémikus, a földtudományok doktora (PhD), korábban az OMSZ, jelenleg a University of Edinburgh tudományos munkatársa.



A masfelfok.hu az Európai Klíma Alapítvány támogatásával,
a The Explorer Society Alapítvány felügyelete alatt működik