2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. március 5. 13:36

Áder János is tagja lett a Víz- és Klímaügyi Vezető Testületnek

Az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezetének, a UN-Water elnökének valamint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkárának, Prof. Petteri Taalas felkérésére vállalta el a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagságát a magyar államfő. Az öt kontinensről felkért, tizenöt tagú testület tagjai között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.

A szervezet célja, hogy a vízgazdálkodás és a klímavédelem kérdéseiben eddig megfogalmazott globális célok végrehajtását előmozdítsák, és mint azt a köztársasági elnöki hivatal közleményéből kiderül, ezek egymással szorosan összefüggő területek, melyek kezelése hatékonyabb, ha egymást erősítő megoldásokat találunk.

A február 3-án tartott virtuális indító tanácskozáson Áder János megerősítette, hogy a klíma- és vízügyi problémák társadalmi és gazdasági hatásait azok összefüggéseiben lehet a leghatékonyabban kezelni. Felajánlotta, hogy mind hazai, mind nemzetközi fórumokon szívesen képviseli a testület által kialakítandó, a válságok megelőzését szolgáló praktikus megoldásokat, melyekhez Magyarország jó példákkal járulhat hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, és dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a Meteorológiai Világszervezet 6-os régiójának alelnökeként háttér információkkal segíti a köztársasági elnök munkáját. A célkitűzések közül mind a regionális együttműködések, mind a földi éghajlat és vízügyi rendszerek integrált  megközelítése területén számos tapasztalattal rendelkezünk. Ráadásul a 2021 januárjában bevezetett nyílt meteorológiai adatpolitika is növeli a földmegfigyelési adatokhoz való hozzáférést, amely fontos elemét képezi a vízgazdálkodási és a klímavédelmi törekvéseknek.

Forrás: MTI