2024. április 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. október 27. 12:12

Milyen idővel indulhat a november?

Bár a bizonytalanság természetesen még kimondottan nagy, az időjárás jellege a valószínűségi modellek segítségével már meghatározható. A legújabb anomália (átlagostól való eltérés) előrejelzések alapján november első hetében egy valami biztosnak tűnik: egy stabil anticiklon alakul ki az Atlanti-óceán és Nyugat-Európa felett. Ez hazánkban heti átlagban átlagoshoz közeli hőmérsékletet és annál kissé szárazabb időt  jelent. A részletek viszont a várhatóan mozgalmas időjárás miatt még nagyon ködösek.

 

Miért?
Ilyen esetekben a frontok az anticiklon északkeleti peremén juthatnak a kontinens belsejébe (hozzánk észak, északnyugati felől érkeznek). Gyakori frontátvonulásokat, az észak-déli irányú mozgások erősödése miatt pedig a középső területek felett képződő légörvényeket várhatunk.

Tehát a lényeg:
Szinte biztos, hogy mozgalmas időszak lesz; várható csapadék, de ennek mennyisége az örvények helyzete miatt egyelőre még kérdéses. Kisebb hullámzások mellett a hőmérséklet lassú csökkenése valószínű, de fagynak továbbra is kicsi (nem nulla) az esélye.