2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. október 13. 12:12

ECMWF előrejelzési információk szabadon hozzáférhetők

2020. október 7-től az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) honlapján található előrejelzési térképek és grafikonok – a nyílt adatpolitika jegyében – bárki számára regisztráció nélkül szabadon hozzáférhetők.

Az Európai Unió nyílt adatpolitikát elérendő célként kitűző 2019. július 16-i irányelve alapján mind az ECMWF, mind az ECMWF tag és társult tagállamainak meteorológiai szolgálatai komoly lépéseket tesznek a nyílt adatpolitika megvalósítása irányába. E folyamat részeként 2020. október 7. óta az ECMWF közép- és hosszútávú előrejelzési térképei és grafikonjai szabadon hozzáférhetők.

A szabad hozzáférés nemcsak azt jelenti, hogy a felhasználók ingyenesen elérhetik az információkat, de az eredeti forrás feltüntetésével maguk is terjeszthetik, illetve átdolgozhatják azokat. A hozzáférést a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) szabad licenc feltételei szabályozzák.

Az ECMWF 2014 óta aktív résztvevője az Európai Unió Copernicus Föld-megfigyelési programjának, s az általa koordinált éghajlati és levegőkörnyezeti alprogramok keretében előállított produktumok kezdettől fogva szabadon elérhetők.

A nyílt adatpolitika jelentős mértékben elősegíti a meteorológiai információk társadalmi és gazdasági hasznosulását.


Kapcsolódó oldalak:


Néhány példa a publikussá tett közép- és hosszútávú előrejelzési produktumokra