2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2020. szeptember 24. 14:00

Emlékérme-kibocsátás az OMSZ alapításának 150. évfordulója alkalmából

10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója alkalmából 2020. szeptember 25-én. A jegybanki kibocsátások több, mint fél évszázados történetében most először jelenik meg négyzet alakú ezüst emlékérme, a színesfém változat pedig nagy mérete miatt unikális.

Az OMSZ-ot 1870-ben Magyarország éghajlati viszonyainak feltárására, a meteorológiai mérések szervezésére, illetve értékelésére alapították. Jelenleg hazánk teljes területére kiterjedő tevékenységet folytat, és az időjárással, éghajlattal és levegőminőséggel kapcsolatos állami feladatok ellátásáért felelős. A 150 évre visszanyúló szakmai tapasztalatnak és tradíciónak köszönhetően napjainkban Közép-Európában is kiemelkedő színvonalú, stratégiai fontosságú intézmény.

 

Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára és a Szolgálatban folyó magas színvonalú előrejelzési, kutatási és oktatási tevékenység elismerése. Az emlékérmék mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az ezüst és a színesfém változat azonos éremképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket Molnár Mercédesz szobrászművész tervezte.

 

Az emlékérmék előlapján a középmezőtől kissé balra – az Országos Meteorológiai Szolgálat logója alapján készült, sematikus ciklonábrázolás látható, melynek értelmezését a jobb oldalon lent olvasható OMSZ felirat segíti. Az előoldalon találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta két vízszintes sorban, jobbra rendezve a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent, bal oldalon, két vízszintes sorban a „BP.” verdejel és a „2020” verési évszám.

 

1. ábra 2. ábra

 

 

Az emlékérmék tematikai oldalán balatoni táj ábrázolása látható, időjárási ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hideg- és melegfrontjának szinoptikus térképi megjelenítésével kiegészítve. A hátlapi motívum egyben utal arra is, hogy az OMSZ viharjelző rendszert működtet az ország legnagyobb tavainál. Az ábrázolásba illesztve, lent, jobb oldalon az emlékérméket tervező Molnár Mercédesz szobrászművész mesterjegye látható. A központi motívumot felül az „Országos Meteorológiai Szolgálat”, alul az „Alapítva: 1870” felirat keretezi.

 

3. ábra 4. ábra

 


Mindkét emlékérme négyzet alakú, mérete 38,61x38,61 mm, széle sima. A jegybanki kibocsátások több, mint félévszázados történetében most először jelenik meg négyzet alakú ezüst emlékérme, a színesfém változat pedig nagy mérete miatt unikális. A 10 000 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 38,5 gramm. Az ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Országos Meteorológiai Szolgálat” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg 2020. szeptember 25-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

 

Forrás: MNB