2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. június 21. 15:11

Hűvös idővel folytatódik a nyár

Péntek reggelre markáns hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött. Sokfelé várható számottevő mennyiségű csapadék, és a front mögött jelentősen lehűl a levegő. A hétvégén hűvös, de jellemzően száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal, és a következő héten nem is tér vissza a kánikula.

Az elmúlt hétvégén illetve e hét első felében jelentősen csökkent a csapadékhajlam a megelőző időszakhoz képest. Az ország területének mintegy felén 1 mm sem hullott, és csak elszórtan, főként a déli országrészben illetve a Duna-Tisza közén esett 10 mm-t meghaladó összeg. Így sokfelé tudott száradni, szikkadni a korábban sáros talaj, bár délen helyenként még mindig előfordulnak belvízfoltok. Az ország nagy részén jó a talajok vízellátottsága, a Tiszántúl északi felén tapasztalható nagyobb területre kiterjedő szárazság, itt az alsóbb (20-50 cm) talajrétegek is kevés nedvességet tartalmaznak. Az előrejelzések szerint azonban a pénteken átvonuló hidegfront ezt a területet is megöntözi.

Szántóföldi növényeink közül a repce az öregedés-növényelhalás, az őszi búza a viaszérés illetve a teljes érés, a kukorica a címerhányás, a napraforgó pedig a csillagállapot fenológiai állapotában van többnyire. Az őszi árpát már aratják, és a héten a repce betakarítása is többfelé elkezdődött, de az őszi búza aratása is hamarosan indul. Erdeinkben egyre több a vadon termő gomba. A termésérésben lévő kultúrákat június első felének csapadékos időjárása már károsan érintette. Az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okozott a repce, az őszi árpa és búza, valamint a betakarításban lévő gyümölcsök, például a meggy esetén. Ugyanakkor például a kukorica és a napraforgó nagyon meg fogja hálálni az esőt. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következnek be, nedvességgel feltöltődött talaj kedvező feltételeket teremt a kritikus időszakra. Az esős, párás idő viszont a gombás megbetegedéseket is segítette, e tekintetben jelentős javulás várható a héten.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen az egyre több sárga és vörös szín azt mutatja, hogy az őszi búza és a repce a termésérés fázisában jár, már nincs zöld tömege. Ugyanakkor zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív zöld tömeg növekedését. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, ahol nem, ott éppen az említett szántóföldi kultúrák idő előtti érése okozza a színes foltokat.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 650 és 740 foknap között járnak az országban. A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az  1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, időben ez a sokéves átlaghoz képest körülbelül egy hónapos, a 2017-es évhez képest pedig körülbelül három hetes előny, azzal együtt is, hogy a következő napokban kissé megtorpan az intenzív hőösszeg növekedés.  Ez az előny azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapják meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

A következő héten meglehetősen változékony, az átlagosnál hűvösebb időre van kilátás. A pénteki nap lesz a legkevésbé alkalmas mezőgazdasági munkák végzésére. A már említett hidegfronthoz kötődően területi átlagban 2 és 20 mm közötti csapadékra van kilátás kezdetben zápor, zivatar, majd eső formájában. A kisebb mennyiség északnyugaton, a nagyobb a délnyugati illetve északkeleti országrészben valószínű. A nap második felére szűnik meg a csapadék, de az élénk, sokfelé erős északnyugati szél még szombaton is jellemző lesz. A hétvégén és jövő hétfőn változóan felhős, többnyire napos és száraz idő várható csak elszórtan, főként északon előforduló záporokkal. A kora délutáni órákban is csak 18, 23 fok közé melegszik a levegő, hajnalban pedig sokfelé lesz 10 fok alatt a hőmérséklet. Keddtől több lesz a felhő, és többfelé lehetnek záporok, zivatarok is, de ezzel együtt kissé melegszik az idő.

Aszály kérdésében döntő tényező az elmúlt időszakban lehullott csapadékmennyiség, illetve az aktuális talajnedvességi viszonyok, melyekről részletes információ érhető el oldalunkon. A Magyar Tudományos Akadémia Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott algoritmus alapján áll elő a Napi Léptékű Aszályindex mutatószám, mely többek között a talajnedvesség, a talajféleség, a légköri viszonyok alapján határozza meg, hogy a növény mennyit szeretne párologtatni, és ehhez mennyi nedvesség áll a talajban a rendelkezésére. Az MSWD Aszályindex pedig az aszályosság mértékét az alapján jellemzi, hogy mennyi vizet kellene a talajba juttatni, hogy az a növénynek optimális feltételeket teremtsen. Az indexekről részletes leírás itt található.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. június 21.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár