2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. június 17. 13:06

A 2019. június 16-i vihar meteorológiai videókon

A 2019. június 16-i viharos időjárásnak több sajátossága is megfigyelhető az OMSZ radarképeiből, illetve az EUMETSAT látható tartományú felvételeiből készült videók segítségével.

A radarképen látható, hogy a Balatontól délre, illetve délkeletre 12 óra (10 UTC) körül kialakult egy zivatar vonal. A vonal tulajdonképpen a talajközeli hidegfrontot "festette meg" annak emelő hatására jöttek létre a vonal menti cellák. A dunántúli zivatarok látszólag keletről nyugatra mozdultak, azonban a valóságban nem a cellák haladtak nyugati irányba, hanem a zivatarok fejlődtek nyugat felé, éppen ellenkezőleg a hidegfront mozgásirányával. Később, 13 UTC környékén már a hidegfront vette át a vezető szerepet és vele együtt a zivatarrendszer egyre erősödve délkeleti irányba mozdult.

A radarfilmen ugyancsak megfigyelhető, hogy a 19 óra (17 UTC) körül az ország északkeleti részén a fronttal mozgó zivatarlánc és a front előtt kialakult zivatarrendszer egymással szemben mozdul el és hasonlóan "ütköztek" mint azt június 5-én láthattuk a Dunántúlon.


Az EUMETSAT műholdképekből készült filmen a látványosan kirobbanó zivatarok mellett érdemes megfigyelni, ahogy 17 óra (15 UTC) körül a Duna-Tisza közén a déli határ közelében a gócból kifutó zivataros kifutószél előre sietett Szeged és Szabadka irányába és az általa okozott torlódó levegőben újabb cellák jöttek létre.

 


Fejlődő zivatar Szeged felett