2024. április 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. november 20. 11:08

Újabb lépés az ECMWF új bolognai adatközpontjának létrehozatalában

Amint korábban jeleztük a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központ (ECMWF) új adatközpontja 2019 végére épül fel Bolognában. A nagyszabású fejlesztés fontos pontjaként 2018. november 12-én megjelent a tender kiírás az ECMWF új szuperszámítógépére.

Az ECMWF-ben működik Európa egyik legnagyobb szuperszámítógépe, mely jelenleg két Cray XC40 típusú clusterből áll. Szintén az ECMWF-ben található a Föld legnagyobb meteorológiai adatarchívuma.

A tagállamok meteorológiai szolgálatainak igazgatóiból álló Vezetői Tanács 2016 nyarán fogadta el a 2016–2025 időszakra vonatkozó Stratégiai Tervet. A Stratégiai Terv nagyon ambiciózus, de reális fejlesztéseket tűzött ki. Ennek keretében a 2016. márciusban operatívan bevezetésre került 18 km-es horizontális felbontású ensemble modell – több lépésben megvalósuló kutatás és fejlesztés eredményeként – 2025-re várhatóan öt kilométeres felbontásúra javul, ezzel elősegítve a részletgazdagabb, s hosszabb távú megbízhatóbb előrejelzések szolgáltatását.

E cél elérése érdekében az ún. Scalability Programme keretében a modell kódrendszerét jelentősen hatékonyabbá fejlesztik. E fejlesztések megvalósulása mellett is szükség van a szuper-számítógépes háttér jelentős fejlesztésére, melynek újabb lépéséhez érkezett el az ECMWF.

Forrás: www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2018/supercomputer-bids-open-ahead-data-centre-move-italy    


Kapcsolódó oldalak
: