2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. október 19. 13:32

Őszbe fordul az októberi nyár

A hosszú hétvégén több fokkal mérséklődik a felmelegedés, hétfőn már az ilyenkor szokásosnál kissé hűvösebb, csapadékos időre számíthatunk.

Az elmúlt, szinte késő nyárias napok után a hétvégére jelentősen átalakul időjárásunk, a száraz, napos időt borult, csapadékos, szeles váltja fel. Vasárnap nyugat felől hidegfront érkezik, amely mögött közel 10 fokkal hűvösebb levegő áramlik. A front keddre  hagyja el térségünket.

Szombaton még a várt hidegfront Nyugat-Európa felett húzódik, hazánkat északkeleten érinti egy keletre vonuló nedves léghullám. Az éjszaka képződő köd délelőtt fokozatosan feloszlik. Ezt követően felhős időre számíthatunk, északkeleten helyenként eső is várható, elsősorban délnyugaton lehet napsütés. A légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, de a magasabb helyeken kissé enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható.

Vasárnap elér bennünket a front, erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég. Délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, késő este már a Tiszántúlon is eshet. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, estétől a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű.

Hétfőn még felettünk húzódik a frontzóna, illetve a magassági teknő. Borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor. Estefelé nyugaton kezd szakadozni a felhőzet. Az északnyugati szelet nagy területen erős, a Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között valószínű.

A legfrissebb meteorológiai információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és a Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Szombat este még az Alpok előterében húzódik a vasárnap érkező hidegfront.
Hazánk északkeleti részét érinti egy keleti ciklonális mező ECMWF modell előrejelzése
2017. október 21. 20 órára (18 UTC).


A hidegfront helyzete vasárnap este
ECMWF modell előrejelzése 2017. október 22. 20 órára (18 UTC).


Hétfőre önálló kis örvény alakul ki felettünk
ECMWF modell előrejelzése 2017. október 23. 8 órára (06 UTC).


A 2017. október 22. 2 óra (00 UTC) és október 24. 2 óra (00 UTC) között lehulló csapadék mennyisége
ECMWF modell előrejelzése.