2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. április 19. 16:02

Napos, száraz időben lehet haladni a tavaszi munkákkal

A hét második felében folytatódik az átlagosnál melegebb, napos, száraz időjárás, csak a jövő hét elején fordul változékonyabbra időjárásunk. Fagy nem veszélyezteti a gyümölcsfák virágzását. A napközben megélénkülő szél csütörtökön és pénteken zavarhatja a permetezést, elsősorban a keleti országrészben. A belvízzel elöntött területek további csökkenésére, a talaj száradására lehet számítani a következő napokban.

Április első két harmadának időjárása az átlagosnál melegebben és szárazabban alakult, és ez a tendencia folytatódik a következő napokban is. Az elmúlt egy hétben országosan csapadéknyom és 15 mm közötti eső esett, a nagyobb mennyiség foltszerűen a Dunántúlon illetve a középső országrészben záporok, zivatarok formájában. A belvízzel elöntött területek nagysága folyamatosan csökken, de főként a Tisza mentén és az Alföld déli felén még mindig nagy területeket borít belvíz. A belvíz által nem érintett területeken, a hét elején csapadékosabb Somogy kivételével tovább száradt a talaj felső része. A mélyebb rétegekben azonban bőséggel van nedvesség, 50 cm alatt gyakorlatilag telítettek a talajok országszerte. 

A meleg időnek köszönhetően a talaj hőmérséklete is folyamatosan emelkedik, a felső 20 cm-en 13 és 18 fok között alakul, a Kiskunság homokos területén a legmelegebb.  

A február 1-től összegzett, 6 Celsius fokos bázishőmérséklettel készült, Kaposvárra és Nyíregyházára szóló hőösszeg (a különböző növényeknek, és sok kártevőnek is meghatározott mennyiségű hőösszegre van szüksége az egyes fejlődési fázisainak eléréséhez) ábráink szerint hőmérsékletileg a Dunántúlon egyelőre el vagyunk maradva a 2017-es évtől. Idén március elején volt egy kisebb fölmelegedés, majd gyakorlatilag március végéig hideg maradt az idő (sokáig vízszintesen halad a görbe, azaz nem gyűlt hőösszeg). A felmelegedés a hónap legvégén érkezett, mely tartósan meg is maradt. Összességében így is az átlagos értékek fölött járunk, hiszen az április eddig tartósan meleg időt hozott. Az előrejelzés szerint pedig nagyon intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is. A hét végéig az idei értékek az elmúlt napokban kissé hűvösebb Dunántúlon is elérik, illetve meg is haladják a tavalyi hőösszeg értékeket. Jóval a sokéves átlag fölött halad az előrejelzés.

A legújabb NDVI vegetációs index térképünkön, amely április első felének vegetációs állapotát mutatja, a zöld tömeg egyértelmű növekedése látszik. Az anomália térkép alapján a zöld tömeg aránya a sokéves átlag fölött van, vagyis a vegetáció fejlettebb az ilyenkor megszokottnál, és a gyors növekedés a következő időszakban is folytatódik.

A hét végéig anticiklon alakítja időjárásunkat, így gyengén felhős, többnyire napos idő várható csapadék nélkül. Vasárnap lehet kissé több gomolyfelhő, és északkeleten egy-egy zápor is kialakulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de pénteken a Dunától keletre napközben még megélénkül, a Tiszántúlon többfelé megerősödik az északkeleti szél. Permetezésre a kora esti órák illetve a szombat és a vasárnap lesz leginkább alkalmas. Száraz lesz a levegő, napközben országszerte 45% alá csökken a relatív páratartalom. A napi párolgás összege meghaladja a 3 mm-t. A hajnali órák hőmérséklete általában 6 és 11 fok között alakul, az északkeleti fagyzugos tájakon kell ennél kissé hidegebbre számítani, de fagy sehol sem valószínű. A legmelegebb órákban 22 és 26 fok között alakul a hőmérséklet, ami már a kora nyarat idézi.

Hétfőtől változékonyabbra fordul az időjárás, több lesz a gomolyfelhő, és záporokra, zivatarokra is számítani lehet. Keddtől a hőmérséklet is több fokkal visszaesik.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. április 19.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár