2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. október 16. 14:26

Folytatódik a mezőgazdasági munkáknak kedvező időjárás

A múlt hét első felében helyenként még előfordultak kisebb esők, gyenge záporok, csütörtöktől viszont már mindenütt száraz időben lehetett haladni a munkákkal. Időjárásunkat a következő napokban is anticiklon alakítja, ezért marad a száraz, napos idő. Éjszakánként párássá válik a levegő, egyre többfelé képződik köd, ami a délelőtt folyamán északkeleten egyre lassabban oszlik fel. Időjárási frontok csak a hétvégén érik el térségünket, addig számottevő változás nem várható, csak a ködhajlam növekedésével kell számolni.

A talaj nedvesség-utánpótlását az elmúlt egy hétben leginkább a bőséges harmat jelentette, és a következő napokban is hasonló időjárásra kell számítani. A Dunántúlon és az északi országrészben jellemzően jó állapotban vannak a talajok a szeptemberi esőzéseknek köszönhetően, megfelelő körülmények közt lehet végezni a talajmunkákat, és az időben elvetett árpa is kisosrolt. Az Alföldön, különösen a Dél-Alföldön, ahol kevesebb csapadék hullott, már nem elegendő a harmat a talaj nedvesen tartásához, itt egyre szárazabb minden talajréteg, és jól jönne már az eső az elvetett őszi gabonák keléséhez.

Az évszakhoz képest enyhe időben a talaj hőmérséklete a hét eleji 13-15 fokos értékről (5 cm-en) a hét végéig nem változik.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön még az látható, hogy erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. Az utóbbi egy hétben azonban sokat színesedtek az erdők, és ezeken a területeken is jelentősen csökkent a vegetációs index értéke. A most előbújó őszi vetések viszont még nem jelentek meg a képen. Az NDVI anomália térképünk szerint a Tiszántúlon és a Kisalföldön kisebb a zöldtömeg aránya az átlagos szeptember végi, október eleji értékekhez képest, a Duna-Tisza köze viszont az átlagosnál jobban zöldell. Az ősz beköszöntével megjelentek a térképen fehér foltok is a tartós felhőzet miatti adathiány következtében.

Az előttünk álló hét nagy részében többnyire napos, száraz időre lehet számítani. Az éjszakai órákban sokfelé párássá válik a levegő, és egyre többfelé képződik hajnalban köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet, ami a délelőtti órákban feloszlik. Eső a hétvégéig sehol sem várható, de a derült tájakon bőséges harmatra, a ködös területeken páralecsapódásra lehet számítani. A jelenlegi számítások szerint szombaton már változékonyabbra fordul az idő, szombaton csak elszórtan, vasárnap többfelé valószínű kisebb eső.
Eleinte marad a szélcsendes időjárás, a hét közepén csak kevés helyen élénkül meg napközben a délies szél. Pénteken és szombaton viszont nagyobb területeken lehet élénk déli szélre számítani a déli, kora délutáni órákban.
A hőmérséklet több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Hajnalban 5 és 10 fok közötti hőmérséklet lesz a jellemző, napközben pedig 20 fokig, délen pár fokkal 20 fok fölé melegszik a levegő. Vasárnaptól több fokos lehűlés veszi kezdetét, de fagy egyelőre nem valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. október 16.