2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. szeptember 14. 13:01

Változékony marad időjárásunk

A hét első felében igazi változékony, szeptemberre jellemző időjárás volt, és a folytatásban sem változik az a tény, hogy változékony marad az időjárásunk.

A hét eddigi részében is a változékonyság volt a jellemző, de jelentős csapadék csak Borsod-Abaúj-Zemplén-, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében hullott, ami tovább csökkentette az utóbbi időben ezekre a térségekre jellemző szárazságot.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1370-1420 foknap körül, az ország déli részén pedig 1520 foknap fölött alakulnak. Ezek nagyjából 200 foknappal az átlag fölötti értékek, e miatt jár előrébb a termésérés. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, főként délen a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben nagy a zöldtömeg aránya. A szántóföldek már nem zöldellnek, a napraforgó, és sokfelé a kukorica is beérett, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb zöldtömeg csökkenés az Alföld keleti felén és a Kisalföldön következett be, vagyis azokon a területeken, ahol kevés csapadék hullott az utóbbi időben, és ezt jelzi a növények száradása is.

A folytatásban napos és felhős időszakok váltják egymást, és meglehetősen változékony jelleggel számíthatunk csapadékhullásra mid térben, mind időben, tehát a munkálatok tervezésénél érdemes lesz napi szinten tájékozódni a legfrissebb előrejelzések felől. Csütörtökön, szombaton és vasárnap kell az átlagosnál melegebb időre számítani, pénteken a keleti és nyugati országrészek között is nagy különbségek várhatók. Komolyabb éjszakai lehűlés a héten még nem lesz.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. szeptember 14.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár