2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. augusztus 31. 13:12

„…itt van újra…”

Általános tapasztalat, hogy az időjárás augusztus 20. után kezdi megmutatni az elkerülhetetlen ősz közeledtét, amit a hőmérsékleti adatok sok éves átlaga is alátámaszt, de az idei évben úgy tűnik, hogy a naptári ősz első napja lesz az utolsó, igazi nyáriasnak mondható nap, utána pedig valóban ősziesre fordul az idő. De természetesen az eddigi tapasztalatok alapján komoly esélyek vannak arra, hogy az érett korú hölgyekről elnevezett meteorológiai jelenség még szeptemberben visszavarázsolja nekünk a nyár végi hangulatot, de erre a következő egy hétben egyelőre nincs komoly esély.

A hét első felében egyre melegedő, napos száraz időjárás volt jellemző, ami a nyár utolsó hetére igazi strandidőt hozott a még szabadságon lévőknek, ugyanakkor az aszályos területek nagyságát tovább növelte ez a csapadékhiány.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1350–1430 foknap körül, az ország déli részén pedig 1400–1480 foknap között alakulnak. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2016-os mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak a hőösszegek.

Legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképünkön jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között (nyolc nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, és foltokban megfigyelhetők már területek, ahol tovább csökkent a zöldtömeg nagysága.

A folytatásban csütörtökön és pénteken napközben még a csendes, napos, csapadékmentes időjárás lesz a jellemző, majd péntek este egy frontrendszer éri el az országunkat nyugat felől, aminek egyre több lesz a felhőzet a fejünk fölött, és ismétlődő csapadékhullásra kell számítanunk. Jelen számításaink szerint péntek este nyugaton, szombaton az országban mindenhol, de csak szórványos jelleggel, vasárnap pedig az egész ország területén nagy valószínűséggel van esélye a csapadékhullásnak, de az ilyen típusú rendszereknek a nagy változékonyság a sajátja, ezért a csapadékok alakulásáról érdemes lesz folyamatosan tájékozódni.

A hőmérséklet pénteken még igazi nyárias időjárást idéz, majd szombattól folyamatosan visszaesik, és a jövő héten már 20 °C környékén alakulnak a maximumok.

A légmozgás a hét végén már gyakran megélénkül országszerte, és a jövő hét elején már több helyen lehetnek erős széllökések is.

Készült: 2017. augusztus 31.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár