2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2017. június 22. 12:00

A legújabb kihívásoknak is megfelel az OMSZ tevékenysége

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a méréseket a legújabb kihívásoknak is megfelelő műszerekkel végzik. A szervezet Közép-Kelet-Európában egyedülálló, professzionális mérőhálózatot üzemeltet és európai szinten is élenjáró radarhálózattal rendelkezik - mondta a földművelésügyi miniszter Sopronban, június 21-én, a meteorológiai mérések 300. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Fazekas Sándor úgy fogalmazott: az OMSZ tevékenységét a stabilitásra épülő folyamatosság jellemzi. Felidézte, hogy 1870-ben még 40 meteorológiai állomás működött Magyarországon, az 1910-es évekre számuk 1500-ra nőtt, melyeket akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat elődjének tekinthető Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet üzemeltetett.

Az OMSZ európai szinten is élenjáró radarhálózatot üzemeltet – említette a miniszter. Mint mondta, a négy radarból álló hálózat fejlesztése 2013-ban kezdődött, korszerűsítésükhöz a Földművelésügyi Minisztérium jelentős összeggel járult hozzá. Így Budapest és Szentes mellett már Pogányváron és Napkoron is a modern technikai elvárásoknak megfelelő, felújított radarok állnak rendelkezésre. A négy radar egymást kiegészítve szolgáltat információt az ország teljes területére. A fejlesztésnek köszönhetően ez a rendszer 2015-től már jelentősen segíti a veszélyjelzést és a repülésmeteorológiai kiszolgálást is.

Az OMSZ az utóbbi években rendkívül hasznos együttműködést alakított ki az élet- és vagyonvédelem területén működő, valamint a klímaváltozás hatásait kutató szervezetekkel, intézményekkel. Ezek a kapcsolatok ösztönzést jelentenek a további szolgáltatásfejlesztéshez, melyekkel a gazdasági élet számos szereplőjét segítik, akik a meteorológiai információkat figyelembevéve optimalizálhatják a termelést vagy a szolgáltatást.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a meteorológiai mérések történetéről elmondta, hogy 1717 óta beszélhetünk rendszeres műszeres megfigyelésekről, amely Gensel János Ádám soproni orvos nevéhez fűződik. Ő már hőmérővel, barométerrel végzett méréseket. Példáját sokan követték, de szervezett mérésről a XIX. század közepétől beszélhetünk.

Elmondása szerint jelenleg több mint 750 állomás működik országszerte, és évente összességében több mint 50 millió adat érkezik be az OMSZ központjába.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere örömét fejezte ki, hogy a 300 éves jubileum alkalmából a leghűségesebb városban köszöntheti az ünneplőket, amely esemény azért is kiemelten fontos Sopron számára, hiszen 1717-ben Gensel János Ádám főorvos itt kezdte el hazánkban az első műszeres meteorológiai méréseket, így kijelenthetjük hogy történelmi jelentőségű emlékeket őriz a város ebben a tekintetben is. Gensel János Ádám emlékét a Kurucdombi meteorológiai állomáson egy díszes emléktábla is őrzi, amely ily módon is tiszteleg a város egykori főorvosának időjárás megfigyelési munkássága előtt.

Fazekas Sándor miniszter a  300-ik évforduló alkalmából egy Kósa Klára kerámiaalkotást és jubileumi oklevelet adott át Radics Kornéliának.

Forrás: FM Sajtóiroda, Sopronmédia

Kapcsolódó oldalak:


Fotó: Leczovics Zsolt (Sopronmédia)







Fotó: Pelsőczy Csaba (FM)


Fotó: Leczovics Zsolt (Sopronmédia)





Forrás: Sopron TV