2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 27. 14:01

Változékony időjárás

A hét első felének időjárása akár sokakkal el is feledtette volna a múlt heti meglehetősen mostoha időt, de a károkról érkező folyamatos jelentések sajnos még sokáig fognak minket emlékeztetni erre a rendkívüli tavaszi anomáliára. A hét végére várható változékony időjárás ismét meg fogja mutatni, hogy a légkör bizony meglehetősen változatossá tudja tenni az életünket.

A hét első fele némileg barátságosabb képet mutatott az időjárás szempontjából, bár változékony volt az idő. A napsütést gyakran zavarták meg az átvonuló felhők, és kevés csapadék is hullott az ország keleti felében, bár számottevő mennyiség nem hullott sehol. A talaj felső rétegében továbbra is jelentős vízhiány mutatkozik a Dunántúl nyugati részén, de az ország többi részében sem ártana némi csapadék. Talajmenti fagy az északi megyékben, és a Dunántúl északi részén terhelte tovább a megtorpanó vegetációt.

A folytatásban meglehetősen változékonyra fordul az időjárás. Egy frontrendszer fog átvonulni fölöttünk, ami mentén eső zápor kialakulására kell számítani, itt-ott akár zivatarok is előfordulhatnak majd. A légmozgás pénteken és vasárnap lesz a legnagyobb, ezeken a napokon gyakran megélénkül, megerősödik a légmozgás, és lesz ahol viharos lökések is előfordulhatnak majd.

A hőmérséklet a Dunántúlon már csütörtöktől, a Dunától keletre szombattól esik vissza. Addig a nappali hőmérséklet eléri, vagy kicsit meg is haladja a 20 °C-ot, a front átvonulása után pedig 10 °C-ra esik vissza. Hajnali fagyoktól vasárnap kell tartanunk, amikor az ég kiderül.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

2017. április 27.