2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. április 24. 13:38

Túl vagyunk a fagyveszélyes időszakon

A következő napokban erőteljes felmelegedés, a hét második felében többfelé kiadós csapadék várható. A hét végére valószínű újabb 2-3 napos lehűlés, helyenként ismét előfordulhatnak majd gyenge fagyok, de egyelőre úgy tűnik, hogy a már mögöttünk lévő időszak sokkal veszélyesebb volt.

A múlt hét végére eltávolodott térségünktől a sok csapadékot, de nagy hideget is hozó légörvény. Péntekre virradóan a Dunántúlon nagy területen -1, -2 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, Nógrádban viszont -4, -5 fok is előfordult. Az Alföld nagy része a sok felhő és a szél miatt megúszta a fagyokat. A szombatra virradó éjszaka volt még kritikus a szél leállása miatt, de egy érkező melegfront felhőzete jótékonyan csökkentette a kisugárzást, így csak néhol alakult ki -1 fokot elérő fagy (kivétel a délnyugati országrész egy-két fagyzugos helye, ahol -3 fok is előfordult). Vasárnapra újabb hidegfront vonult át térségünk fölött, mely után a derült, szélcsendes éjszaka komolyabb lehűléssel fenyegetett. A Dunántúlon felhők, az ország középső részén pedig némi légmozgás hatására a legtöbb helyen a nagyobb fagyok elmaradtak (1. ábra), csak északkeleten illetve. északnyugaton alakult ki -1, -2 fokos fagy. Nógrádban, a fagyzugokban volt ennél hidegebb.
 
Hazánktól főleg északnyugatra, Ausztriában, Svájcban, Németországban, Franciaország északi részein, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában az elmúlt héten több napon keresztül, nagy területen fordultak elő -3, -4 foknál is erősebb fagyok, így arrafelé komoly fagykárok is előfordulhatnak.
 
A légörvény nagy mennyiségű csapadékot is hozott: jellemzően 20-40 mm hullott összességében, de helyenként 50 mm fölötti értékek is előfordultak. A Dunántúl nyugati fele, különösen délnyugat maradt ki a csapadékból. Arrafelé még mindig jelentős hiány van, másfelé, az ország nagyobb részén pótlódott a hiány, felöltődött a talaj. Főleg az Északi-középhegységben a magasabb részeken a csapadék zöme vizes, tapadó hó formájában hullott, mely a már levélben lévő növényzetre rakódva, a fákat sorra kidöntve hatalmas károkat okozott a faállományban.
 
A talaj hőmérséklete a fölső 20 cm-es rétegben országszerte 8-10 Celsius fok körül van, a következő napokban erőteljesen melegszik majd. A már elvetett kukoricára ez a megázott talajjal együtt kedvező feltételeket teremt.

A 6 fokos bázishőmérséklettel február 15-től számolt effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek az ország délnyugati részén 200 foknap fölött, északkeleten kevéssel ez alatt járnak (2. és 3. ábra). A meleg március és április eleje miatt ezek az értékek jóval meghaladják a sokéves átlagot, délnyugaton a tavalyi év effektív hőösszegeit is. Vagyis a természet „előrébb jár” az ilyenkor megszokottnál, a növények fenológiai fázisai előrehaladottak. Az elmúlt napok hideg időjárása a növények fejlődését jelentősen visszafogta, de a következő napokban ismét erőteljes növekedés várható. Az akác virágzása, ha az előrejelzések beválnak, és május elején valóban meleg idő lesz, akkor 10. körül már megkezdődhet az ország déli részein.
 
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek az ország északkeleti részén 20 foknap körül, az Alföld középső és déli részén, valamint a Dunántúlon 30-40 foknap körül járnak. Az almamoly esetében ugyancsak 10 fokos bázishőméréklettel számolva március 1-től többnyire 50 és 70 foknapnál járunk az országban, tehát még messze van a szakirodalom szerint a védekezés kezdetére ajánlott 230 foknap.
 
A folytatásban erőteljes felmelegedés kezdődik, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel meleg, eleinte száraz levegő érkezik fölénk. A legmelegebbnek a héten a szerda, ill. az ország délkeleti felén a csütörtök valószínű, akkor helyenként 25 fok is lehet délután. Csütörtökre frontrendszer érkezik, mely mögött ismét hideg levegő árasztja el a térséget péntek-szombatra. A szombat és a vasárnap éjszaka tűnik a leghidegebbnek, akkor ismét előfordulhatnak gyenge fagyok. Hétfőtől ismét melegedés valószínű. Csapadék a héten kedden alakulhat ki, akkor többfelé valószínű záporeső, de többnyire csak 2 mm alatti mennyiségben. Aztán a hét közepén érkező front hoz előre láthatólag komolyabb csapadékot, esőt, záport, zivatart, csütörtökön és pénteken sokfelé 10-20 mm is hullhat. A jelenlegi számítások szerint a a délnyugati országrész is kap majd bőven csapadékot. Meglehetősen szeles lesz a hét, kedden és szerdán a déli, délnyugati szél lesz sokfelé erős, időnként viharos, majd a front hatására a Dunántúlon csütörtökön, másfelé pénteken fordul északnyugatira és erősödik meg gyakran, néhol viharos lökések is várhatók. Vasárnapra mérséklődik majd a légmozgás.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2017. április 24.


1. ábra: Csak északkeleten illetve. északnyugaton alakult ki -1, -2 fokos fagy;
a fagyzugokban volt ennél hidegebb


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


3. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár