2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2017. április 21. 18:00

Figyelje meg Ön is a növények fejlődési fázisait!

A feladat nagyon egyszerű, figyelni kell, hogy egy-egy növény pl. mikor kezd virágozni, mikor lombosodik, mikor kezd ősszel hullani a levele, és azt a MET-ÉSZ rendszerben a Fórum, Növényfenológia témakörében megírni.

Nem kell mindenféle növényt folyamatosan figyelni, ha valaki csak egy növényfaj egy fejlődési fázisának kezdetét tudja megfigyelni, az is nagyon jó. Ha ma nem figyeljük és mérjük meg a környezetünk állapotát (pl. időjárást, növényeket), valamint azt nem dokumentáljuk, akkor azt a jövőben már soha senki nem fogja tudni megmérni, megfigyelni.

A letölthető Útmutató növényfenológiai megfigyelésekre c. kiadvány tartalmazza a megfigyelésre javasolt növényfajtákat és a fejlődési fázisokat részletes leírásokkal, ábrákkal.

A növényfenológia a növények környezeti viszonyoktól függő, szabályszerű egymásutánban bekövetkező jelenségeinek (rügyfakadás, virágzás, stb.) vizsgálatával foglalkozó tudomány. A vadnövények és a táplálékunkként szolgáló kultúrnövényeink fejlődési fázisait az időjárás döntő mértékben befolyásolja. Mivel az időjárás évről-évre másként alakul, a növények is évről-évre más időpontban érik el az egyes fejlettségi állapotaikat. Ezen időpontok ismerete nélkülözhetetlen pl. a gazdálkodók számára, de nekünk, az Országos Meteorológiai Szolgálat számára is pl. az agrometeorológiai elemzések, előrejelzések készítésénél. A hosszú, évtizedekre szóló vadnövény fenológiai adatsorok pedig az éghajlat és az éghajlat-változás szempontjából rendkívül fontosak, hiszen a növények fejlődési stádiumai az éghajat változásával eltolódnak, azt nyomjelzőként mutatják. Ezért a növényfenológiai megfigyeléseknek óriási jelentősége van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az 1950-es évektől kezdődtek növényfenológiai megfigyelések, melyek a rendszerváltás után elsorvadtak, az ezredfordulón be is fejeződtek. A világ fejlett országaiban ma is folyamatosan zajlanak a megfigyelések, vannak professzionális és növekvő számban önkéntes hálózatok is.

Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény, egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége!


Távlati tervek

Az idei egy teszt év, de a 2018-as vegetációs időszakra terveink szerint a MET-ÉSZ rendszerben az időjárási megfigyelésekhez hasonló bevivő felület áll majd rendelkezésre. Azért, hogy már az idei év se vesszen el, megteremtettük a lehetőségét, hogy a MET-ÉSZ Fórum – Növényfenológia témakörében meg lehessen adni az adatokat, melyeket kollégáink feldolgoznak.

Előre is köszönjük mindenkinek a munkáját!


A növények fejlődési fázisait a MET-ÉSZ rendszerben a Fórum,
Növényfenológia témakörében lehet megírni


Képek a letölthető növényfenológiai útmutatóból...