2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. január 16. 19:55

Furcsa „szivárvány” az égen

A déli órákban többen is figyelmesek lehettek fénylő, színes ívekre a fátyolfelhőzeten. A jelenségért a felhőzetet alkotó szabályos, hatszögletű jégkristályok milliói voltak a felelősek. A halójelenségek gyakran megfigyelhető típusai mellett ezúttal egy igen ritkán előforduló, de annál inkább dekoratív változat is látható volt. Január 16-án a déli órákban szivárványszínekben pompázó, úgynevezett felső oldalív bukkant fel magasan az égen.

A halójelenségekről általában

A halójelenségek többsége a napkorongtól nem túl nagy szögtávolságban látható az égen. Ezt az irányt szemünk védelmében, a vakító fény miatt önkéntelenül is inkább elkerüli tekintetünk. Talán ennek is köszönhető, hogy a ritkább szivárványhoz képest kevéssé ismerik az emberek például a 22 fokos halót. Vannak ugyanakkor feltűnőbb, színes halójelenségek is, mint például a melléknap. Sok esetben, még ha egy laikus meg is pillant valamilyen halót az égen, általában nem tudja néven nevezni, illetve nem ismeri a jelenség mögöttes okait. Általában elmondható, hogy szükséges egyfajta tudatosság a halójelenségek észleléséhez. Fátyolfelhős égen érdemes jobban is körülnéznünk. A kezünkkel kitakarva a napkorongot, több esetben szerencsével fogunk járni.

A levegőben található víz megfagyásakor a vízmolekulák hexagonális (hatszögletű) kristályszerkezetbe rendeződnek. A hatszögletű jelleg „átöröklődik” a nagyobb hókristályok szerkezetére is, melyek mindenki számára ismerősek, hisz szabad szemmel is könnyen láthatók a frissen hullott hóban. A halójelenségekért az apró, szabályos, tömör jégkristályok a felelősek. A hőmérséklet, illetve a levegő telítettsége függvényében aprócska hatszögletű oszlopok, lapok, vagy gúla alakú kristályok alakulhatnak ki. A jégkristályok változatos formái, az igen sokféle lehetőség szerint megtörő fény a halójelenségek gazdag repertoárját kínálják.

2017. január 16-án az országból több helyről is megfigyeltek halójelenségeket. A gyakran látható 22 fokos haló, felső érintő ív és a melléknapok mellett a felső oldalív határozott szivárványszínei többek figyelmét is felkeltette. Köszönjük a MET-ÉSZ rendszerbe is feltöltött képeket!

A halójelenségek témájában, azon belül is az oldalívek tárgykörében elményedni kívánók részére ajánlott oldalak:

www.atoptics.co.uk/halo/supinf

legkoroptika.hu/oldalivek


Látványos halójelenség az Országos Meteorológiai Szolgálat épületének tetejéről.
(nagylátószögű felvétel)


A napkorong felett, attól kb. 22 fokos távolságra megjelenő felső érintő ív,
illetve mégegyszer ekkora távolságra a szivárványszínű felső oldalív látható.


Komplex halójelenség, feltüntetve a különböző részletek elnevezését
A felvétel 2016. január 16-én délben készült.


22 fokos haló, felső érintő ív, melléknapok
Fotó: Csitkovics Károly, Peresznye, MET-ÉSZ


22 fokos haló, felső érintő ív, melléknap, melléknap ív
Fotó: Hérincs Dávid, Egyházasrádóc, MET-ÉSZ


Felső érintő ív és felső oldalív
Fotó: Dombai László, Vép, MET-ÉSZ